Geerten van de Wetering wint “Haarlem”

Op en rond het beroemde orgel van de St. Bavo in Haarlem wordt om het jaar het vermaarde Internationaal Orgelfestival georganiseerd.

Gedurende 14 dagen nemen vooraanstaande orgelspecialisten, studenten en muziekliefhebbers uit vele landen deel aan een groot aantal activiteiten, zoals concerten, masterclasses, etc..

Eén van de pijlers van dit festival is het prestigieuze Improvisatieconcours. Na een voorselectie uit vele aanmeldingen (dit maal 26) mogen 8 organisten in 3 ronden strijden om de hoofdprijs. Dit jaar waren zij afkomstig uit Italië, Roemenië, Duitsland, Zwitserland en Nederland. De kandidaten worden (anoniem) beoordeeld door een internationale vakjury die   uit 5 leden bestaat.

De deelnemers krijgen kort tevoren bepaalde opdrachten waarop zij hun improvisaties moeten baseren; behalve een muziekthema, kan dat b.v. ook een ritme of een tekst zijn. In de tweede ronde was één van de opdrachten een (onvoorbereide) improvisatie bij het live optreden van een Japanse danser, zodat door onderlinge beïnvloeding een dialoog tussen muziek en dans ontstaat.

Tot de laatste ronde, de finale, worden 3 kandidaten toegelaten; ook het publiek mag dan zijn winnaar aanwijzen en daarmee de publieksprijs toekennen. Een verrassing in deze finale was de opdracht tot een vrije improvisatie in samenspel met de beroemde Chinese shengspeler Wu Wei (een sheng is een traditioneel Chinees mondorgel met een aantal verticale pijpen van bamboe). Daarnaast moest uit een vijftal thema’s een muzikaal drieluik worden geïmproviseerd.

In een volle Bavo -ook de Kloosterkerk was goed vertegenwoordigd- ontving Geerten de juryprijs èn de publieksprijs 2018.

Voor meer informatie klik hier  hier hier en hier