Programma woensdag 19 december 2007

Ralph Meulenbroeks, viola da gamba

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Christmas Carols

Kerstlied 1

Antoine Forqueray (1671/1672-1745)
uit suite II in G gr.t.
-Chaconne "La Buisson"

Kerstlied 2

Marin Marais (1656-1728)
uit "Le quatrième livre de pièces de viole" (1717)
- Badinage

Louis de Caix d'Hervelois (ca. 1675-1760)
Plainte in C gr.t

Kerstlied 3
Kerstlied 4

Karl Friedrich Abel (1723-1787)
uit sonate in d kl.t
- Allegro

Kerstlied 5

Informatie over de uitvoerende(n)

Ralph Rousseau Meulenbroeks* speelde op 8-jarige leeftijd piano, gitaar en basgitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas (bij Henk Guldemond) met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Aan zowel zijn doctorstitel als zijn diploma "Uitvoerend Musicus" wist hij het predicaat cum laude te verbinden. Als bassist werd hij gevraagd voor het Koninklijk Concertgebouworkest en werkte hij met dirigenten als Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt en sir Georg Solti. Hij trad daarnaast veelvuldig op als solist, zowel in recitals als met orkestbegeleiding en maakte diverse radio-, tv- en cd-opnamen. Bovendien vond hij nog tijd om zich in diverse bands bezig te houden met jazz-, pop- en rockmuziek.

De kennismaking met de viola da gamba in 1996 gaf Ralph de gelegenheid om zich verder als solist te gaan profileren en zo zijn zoektocht naar de pure muziekervaring een extra impuls te geven. Sindsdien specialiseert hij zich in de authentieke uitvoeringspraktijk. Hij studeerde viola da gamba bij Jaap ter Linden en kreeg tevens onderricht van Anneke Pols, Rainer Zipperling, Mieneke van der Velden, Freek Borstlap en Philippe Pierlot. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk, waarin solo-optredens een belangrijke plaats innemen. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist in bijvoorbeeld voor uitvoeringen van de passies en cantates van J.S. Bach. Met de viola da gamba speelde hij voor radio en tv en heeft hij zijn medewerking verleend aan diverse cd-opnames, waaronder recent een tweetal uitbundig geprezen solo-cd's, een dvd en de eerste cd-opname van de Matthaeuspassie van J. Theile. Over zijn cd "Moved by Marais", werd in de internationale pers geschreven: "If I had to recommend just one cd to a Marais neophyte, this would be it."

Meer informatie, recensies, interviews, foto's en muziekvoorbeelden kunt u vinden op www.ralphmeulenbroeks.com.

Ralph bespeelt een originele 6-snarige viola da gamba van Georg Aman (ca. 1705) en kopieën van 17e eeuwse gamba's: een 7-snarige basgamba naar Michel Collichon (1693), gebouwd door Reinhard Ossenbrunner en een 6-snarige "division viol" naar Christopher Simpson (1665), gebouwd door Floris-Jan van der Voort. De strijkstokken komen van Joel Sivan, Gerhard Landwehr en Nelly Poidevin.

*De naam Rousseau is de familienaam van Ralph's moeder, die terug te voeren is tot de Rousseau's in het 18e-eeuwse Frankrijk. Wellicht zelfs tot de befaamde gambist/muziekwetenschapper Jean Rousseau?

De Nederlandse pers vindt woorden om een nieuw fenomeen te omschrijven. De viola da gamba nu eens niet als Doornroosje van de strijkinstrumenten, half vergeten, timide en vaak onbemind, maar als een echte "grand diva": in de handen van Ralph Rousseau Meulenbroeks. Gelauwerd in zowel de muziek als de natuurkunde vindt hij de weg naar de harten van de luisteraars en toeschouwers door ze met buitengewoon expressief spel en een oogstrelende en zinderende presentatie mee op reis te nemen. Een solo-optreden van hem wordt ervaren als een one-man-show, een duik in de meest intrigerende en luxueuze periode van de Europese geschiedenis...die van de grote vorstenhoven.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.