Programma zaterdag 4 oktober 2008

Cor Ardesch (Dordrecht), Jan Hage, orgel

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Improvisatieconcert

De organisten zullen afwisselend improviseren. Het is mogelijk om voorafgaand aan het concert een schriftelijk verzoek voor een thema in te dienen.

Informatie over de uitvoerende(n)

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alledrie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.
Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes', 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel. Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Tevens is hij artistiek adviseur van de Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en organiseert in die hoedanigheid de pauzeconcerten. Zie ook: www.janhage.nl.

Cor Ardesch (*1959) studeerde orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding Improvisatie bij Bert Matter aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 1998 is Cor Ardesch organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Dordrecht. Als artistiek leider is hij verbonden aan de IOD (Internationale Orgelacademie Dordrecht). Daarnaast was hij, samen met Peter van Dijk, adviseur bij de totstandkoming van het Bach-orgel in de Grote Kerk te Dordrecht. Op 26 september 2007 werd, tijdens de ingebruikname van het Bach-orgel, Cor Ardesch benoemd tot stadsorganist van Dordrecht. Cor Ardesch doceert orgel, improvisatie en kerkelijk orgelspel. Hij verzorgt jaarlijks vele concerten in binnen- en buitenland. Van zijn hand verschenen enkele composities voor orgel en koor. Ook verscheen er een aantal CD's, waarop hij het Kam-orgel van de Grote kerk te Dordrecht bespeelt. Zeer recent is de opname van het Bach-orgel, waarop hij, samen met Peter van Dijk werken van Böhm en Bach speelt. Zie ook: www.corardesch.nl.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.