Programma woensdag 15 oktober 2008

Zimbello. Nelleke ter Berg, gitaar; Brechtje Roos, blokfluiten; Martine Sikkenk, mandoline

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Repaets (try-out)

N. Giles (1558-1633/34)
Miserere
I. Henneman (1945)
Vòga Lunga *
A. Corelli (1653-1713)
La Follia bew. Zimbello
S. Reich (1936)
Clapping music
Anonym
- tarantella Italiana
- tarantella antidotum
- tarantella Ah, vita bella!
*De compositie is geschreven voor het programma Repeats van het trio Zimbello in opdracht van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten
Repeats gaat over tradities, rituelen en de energieke kracht van de herhaling. De drie Zimbella's laten overtuigend horen en zien hoe traditie en vernieuwing kunnen samenvloeien in opmerkelijke combinaties van niet eerder uitgevoerde en bekende terugkerende thema's.

Informatie over de uitvoerende(n)

Nelleke ter Berg koos de gitaar toen ze tien was. Ze studeerde af als docerend enuitvoerend musicus aan het Amsterdams conservatorium, waar ze zich onder meer liet inspireren door de Canadese soliste Laura Young, bij wie ze lessen volgde. Samen met Martine Sikkenk vormt ze het duo Amuse-oreille, ook is ze vast gitarist in het moderne ensemble Insomnio. Sinds 2005 bespeelt ze de theorbe - een lang gekoesterde wens. "Musiceren is het mateloos fascinerende spelen met tijd en gevoel. Om dat samen met het publiek te beleven maakt me zo gelukkig!"
Brechtje Roos studeerde blokfluit, onder meer bij Jeanette van Wingerden, Heiko ter Schegget, Wilbert Hazelzet en Marion Verbruggen. Ze specialiseerde zich in oude muziek. Brechtje is oprichtster van barokensemble Pétillant en ensemble Zimbello. In haar zoektocht naar nieuwe presentatievormen kwam ze via de Rietveldacademie in Amsterdam en de KABK in Den Haag terecht bij Sjoerd Wagenaar van locatietheater PeerGrouP. Sindsdien werkt ze ook met geluidscollages en geluidsscripts. Op uitnodiging van het conservatorium Utrecht maakt Brechtje sinds augustus 2008 deel uit van de Raad van Advies.
"Op mijn manier hoop ik het publiek te overtuigen van de schoonheid van muziek, uit welke eeuw dan ook!"
Martine Sikkenk hoorde als kind een mandoline en wist wat ze wilde. Hoe zeldzaam ze was, bleek toen ze naar het conservatorium in Amsterdam ging. Pas toen docent Benny Ludemann aantrad, kon Martine aan de opleiding beginnen. Ze studeerde eerst af als docerend musicus en daarna, als eerste in Nederland, als uitvoerend musicus op de mandoline. Ook studeerde ze in Duitsland bij professor Wilden-Hüsgen. Martine is mede oprichter van Insomnio en speelt regelmatig met het Nieuw Ensemble en het ASKO/Schönberg Ensemble. "Met mijn spel wil ik iedereen laten horen hoe mooi de mandoline kan klinken".
Zimbello lokt
Zimbello speelt, Zimbello lokt. Drie vrouwen slagen erin om met eigenzinnige combinaties van instrumenten een compleet nieuw klankbeeld te toveren - eigen repertoire en verrassende bewerkingen. Luister en kijk maar!Zimbello biedt heldere tonen, frisse ritmes. Aanlokkelijk, uitnodigend - niet alleen om te luisteren, ook om te zien. Modern werk met passie voor klassiek én gevoel voor het theatrale. Inventief en thematisch, energiek en opruiend; vaak op intrigerende locaties, variërend van oude fabrieken tot nieuwe winkelcentra. Zimbello speelt overal. Laat u bespelen.
Wie zijn Zimbello?
De drie muzikanten van Zimbello spelen letterlijk (met) oude en nieuwe muziek, altijd zoekend naar een mengeling van nieuwe, bijzondere uitvoeringen en wisselende stijlen en vooral ook naar samenwerking met andere kunstvormen.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.