Programma zaterdag 6 juni 2009

Leo van Doeselaar, orgel met videopresentatie

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma In moto ostinato

Georg Muffat (1653-1704)
- Passacaglia
(uit "Apparatus Musico-Organisticus" 1690)
Thomas Preston (- na 1559)
- Fancy upon la mi re
Guy Bovet (1942)
- Salamanca
(uit ‘3 Préludes Hambourgeois' 1986)
Frank Martin (1890-1974)
- Agnus Dei
(bewerking voor orgelsolo door de componist)
Thierry Escaich (1965)
- 5 Versets sur le Victimae Paschali
Arvo Pärt (1935)
- Mein Weg hat Gipfel und Wellentäler (1985)
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
- "Erbarm' dich mein, o Herre Gott" (BWV 721)
- Passacaglia in c (BWV 582)
(Pro organo pleno)

 

Informatie over de uitvoerende(n)

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Naast zijn "Professur" aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland. Ook is Leo van Doeselaar een veelgevraagd pianist. Al meer dan vijfentwintig jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider.
Leo van Doeselaar begon zijn orgel- en pianostudie bij Gerard Akkerhuis in Den Haag en studeerde vervolgens aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij in 1979 de Prix d'Excellence orgel. Na zijn studie verdiepte hij zich middels enkele cursussen in "historisch" orgelspel, studeerde bij André Isoir Frans orgelrepertoire en volgde fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.
Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkte van Doeselaar samen met vele vooraanstaande oude muziekspecialisten. Hij verleende zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten. Van Doeselaar heeft voor diverse platenmaatschappijen opgenomen. Naast talrijke orgelopnamen omvat zijn discografie een negental CD's samen met Wyneke Jordans met repertoire voor piano à quatre mains .De opname van Kammermusik nr. 7 voor orgel en orkest van Paul Hindemith met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly ontving samen met de andere zes Kammermusiken een Grammy Award.
Als "huisorganist" van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Hij verzorgde wereldpremières van werken voor orgel en orkest van Tristan Keuris, Sofia Gubaidulina en Wolfgang Rihm. Daarnaast is Leo van Doeselaar organist van het Van Hagerbeer-orgel (1643) in de Pieterskerk te Leiden.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.