Programma woensdag 16 december 2009

Quirinus Ensemble. Maria voor 't Hekke, sopraan; Ernst Stolz, viola da gamba; Helene Michielsen, fluit; Antonia Groeneveld, klavecimbel

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

H. Purcell (1659-1695)
- Music for a while
(voor sopraan en basso continuo)
J.S. Bach (1685-1750)
Triosonate BWV 1027/1039 in G-groot
- Adagio
- Allegro ma non tanto
- Andante/adagio
- Allegro moderato/ presto
(voor fluit, viola da gamba en basso continuo)
G.F. Händel (1685-1750)
- Süsse Stille, sanfte Quelle
- Meine Seele hörte im Sehen
(voor sopraan, fluit en basso continuo)

Informatie over de uitvoerende(n)

Ernst Stolz is onder andere muziekdocent en speelt verschillende instrumenten. Hij studeerde aan het Koninklijk conservatorium; blokfluit, klavecimbel (Bob van Asperen), fortepiano (Stanley Hoogland) en solozang. Na enige jaren oude muziek studie, wijdde hij zich volledig aan de romantiek. Hij studeerde voor piano af bij Sumiko Nagaoka aan het conservatorium van Utrecht. Daarna studeerde hij ook koordirectie en schoolmuziek. Ernst specialiseerde zich enige tijd in het Gregoriaans. De laatste jaren is hij weer volledig naar de oude muziek teruggekeerd, de Viola da Gamba is daarbij zijn hoofdinstrument geworden. Freek Borstlap en Wieland Kuijken zijn de belangrijkste docenten op dit instrument. Zie: www.ernststolz.com.
Maria voor't Hekke studeerde solozang aan de conservatoria van Zwolle en Den Haag. Zij kreeg les van onder anderen Cilly Dorhout, Sophia van Sante en Wout Oosterkamp. Momenteel volgt ze lessen bij Evelyn Tubb en Marjan Kuiper. Naast het geven van zanglessen (bij onder andere het Pendrecht Theater te Rotterdam) maakt ze deel uit van het vocaal kwintet Cappell'affetta en het Bachkoor Holland.
Helene Michielsen studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Ze volgde daarna nog cursussen bij E. Dequeker en K. Klemm. In Zeist deed ze een opleiding muziektherapie. Ze geeft les aan de Academie voor Muziek Woord en Dans te Mortsel (België). In Nederland, waar ze sinds 1994 woont, werkt ze samen met verschillende pianisten en andere instrumentalisten (onder andere harp, clavecimbel, zang, viool). Ze concerteert in kamermuziekensembles en treedt regelmatig op in combinatie met woord (poëzie en verhalen) en eurythmie.
Antonia Groeneveld werd geboren in Ridderkerk, waar ze op haar twaalfde jaar organiste in de kerk werd. Na haar gymnasium opleiding studeerde zij viool en kerkorgel aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag bij Jaring Walta, viool en Rienk Jiskoot orgel. In 1986 kreeg zij een baan als violiste in het Noord Hollands Phlharmonisch Orkest en werd daarnaast vioollerares aan de Vrije Academie in Delft. Momenteel houdt zij zich bezig met beeldende kunst, studeert aan de Kabk (Kunstacademie Den Haag) en speelt met veel plezier clavecimbel in het Quirinusensemble. Ook geeft ze huisconcerten op haar prachtige Mietkeclacvecimbel. Zie: www.antoniagroeneveld.nl

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.