Programma woensdag 17 maart 2010

Black Intention. Ayumi Matsuda, Sascha Mommertz, Yvonne Rietbergen, blokfluiten

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma STANZA

Black IntentionGiovanni Paolo Simonetti
(20e eeuw)Sonata a tre op.8
-Allemanda - Larghetto - Fuga - Ciacona

Johann Sebastian Bach(1685-1750)
Ricercar a 3 (BWV 1079)
(uit "Musikalisches Opfer", Leipzig 1747)

Matthias Maute (*1963)
Concerto in F groot (2000)
-Allegro - A tempo giusto - Allegro

Matthias Maute
La Follia (arr. La Fontegara Amsterdam)

Informatie over de uitvoerende(n)

Black Intention wordt gevormd door drie blokfluitisten met passie: Yvonne Rietbergen, Ayumi Matsuda en Sascha Mommertz. Ze willen het publiek laten kennismaken met de veelzijdige en afwisselende klankwereld van de blokfluit.
Het repertoire van Black Intention reikt van de Middeleeuwen tot heden. Elke tijdsperiode kent weer zijn eigen typerende en inspirerende muziek. Om deze muziek zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen maakt het trio gebruik van diverse typen blokfluiten in verschillende formaten.
Yvonne Rietbergen studeerde blokfluit aan de faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Reine Marie Verhagen en Heiko ter Schegget. Ze behaalde hier haar diploma Eerste Fase en het diploma Uitvoerend musicus. Tijdens haar studie volgde ze masterclasses bij o.a. Marion Verbruggen en Sebastien Marq, studeerde ze een periode aan het conservatorium van Tilburg bij de afdeling Early Vocal Ensemble Music onder leiding van Rebecca Stewart, en volgde ze lessen Historische Documentatie en Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze studeerde tevens muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en behaalde hier het diploma Bachelor in the Arts. Ze richtte ensemble Soluna op en legt zich met dit ensemble hoofdzakelijk toe op het uitvoeren van muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw. Daarnaast richtte ze blokfluittrio Black Intention op. Met hen speelt ze zowel oude als nieuwe muziek, eventueel gecombineerd met videokunst van kunstenares Kyoko Inatome. Ze treedt op met Soluna, Black Intention en diverse ad hoc ensembles. Daarnaast is ze werkzaam als docent blokfluit en geeft ze lezingen en cursussen als musicoloog. Ze is als docente ondermeer verbonden aan muziekschool Pijnacker en de volksuniversiteiten van Woerden, het Westland en Soest. Vanaf dit jaar is ze verbonden aan Huismuziek als docent voor de zomercursus op Terschelling.
Ayumi Matsuda studeerde blokfluit aan de Toho-Gakuen School of Music in Japan bij Hirohiko Nakamura, Ken Iimuro en Kazuo Hanaoka. In 1995 behaalde zij hier haar diploma Bachelor in the Arts. Ze vervolgde haar studie in Nederland aan de faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Heiko ter Schegget en Leo Meilink. Ze behaalde hier haar diploma uitvoerend musicus in 2000. Tijdens haar studie studeerde ze als uitwisselingsstudent aan de Escola Sperior de Musica de Lisboa bij Pedro Couto Soares en Stephen Bull. Ze volgde Masterclasses bij Peter van Heyghen en concerteerde in Japan in Tokyo Opera City -Omi- Gakudou. Ze is lid van ensemble Black Intention en ensemble DENEB. Met deze laatste groep brengt ze barokmuziek ten gehore. Sinds 2003 werkt ze geregeld samen met de kunstenares Kyoko Inatome. Daarnaast is ze werkzaam als docente blokfluit aan de International School te Amstelveen en heeft ze een praktijk voor Alexandertechniek.
Sascha Mommertz
studeerde blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jeanette van Wingerden en Marion Verbruggen. Daar sloot hij in 1998 de Eerste Fase af. Vervolgens studeerde hij aan de faculteit Muziek van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Heiko ter Schegget. In 2000 behaalde hij daar het diploma Uitvoerend musicus. Daarnaast studeerde hij privé bij Marijke Miessen en volgde masterclasses bij o.a. Matthias Weilenmann en Jérôme Minis en kreeg hij belangrijke muzikale impulsen van Rebecca Stewart. Hij studeerde traverso bij Marion Moonen en Jed Wentz en ontving coaching van Ricardo Kanji.
In 2002 ontving hij een eervolle vermelding tijdens het Musica Antiqua Solistenconcours in Brugge. Als speler is actief met zijn ensemble Trio da Fusignano en daarnaast in Florilegium Musicum, Collegium ad Mosam, het Barokorkest van de Domcantorij Utrecht en het Limburgs Symphonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard. Hij was enige jaren bestuurslid van de European Recorder Teachers Association (ERTA) NL, en secretaris van de Stichting Open Nederlandse Blokfluitdagen Utrecht (SONBU). Momenteel is hij werkzaam als docent blokfluit aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten en geeft hij cursussen bij Huismuziek.

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.