Programma woensdag 21 april 2010

Blaes-tuigh: Sonja Gruys, Brechtje Roos, Hilde de Wolf, blokfluiten

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

blaes-tuigh

H. Isaac (1450-1517)
-Benedictus
-Les bien amore
-La morra
Solage (14e eeuw- na 1403)
Fumeux fume
F. Sicher (1490/1546)
Drie instrumentale werken
G.Ph. Telemann (1681-1767)
Fantasie
H. Purcell (c.1659-1695)
Ground
G. Machaut (c.1300-1377)
Ma fin est mon commencement
F. Sicher
Drie instrumentale werken

Informatie over de uitvoerende(n)

Hilde de Wolf, blokfluit, ontving het solistendiploma aan het Conservatorium van Rotterdam. Zij studeerde bij Thera de Clerck en Han Tol. Daarna volgde ze Masterclasses bij Frans Brüggen, Pedro Memelsdorf en Kees Boeke. Van het Prins Bernhard Fonds en de Stichting Voortgezette Studie Podiumkunsten ontving zij een beurs voor een studie aan de Staatliche Hochschule in Trossingen, Duitsland. Daar specialiseerde zij zich in middeleeuwse, en eigentijdse repertoire bij Kees Boeke. Zij nam deel aan de opnamen van Viadana's Salmi a Quattro Chori onder leiding van Kees Boeke en Frans Brüggen in samenwerking met Accademia Musicale Chigiana instituut te Sièna, Italië. Hilde is de grondlegger van het Icarus ensemble dat zich specialiseert in de kamermuziek uit de renaissance en barok. Het Icarus ensemble behaalde de finale in het internationale Van Wassenaer Concours in 1993 en verzorgde concerten in Europa, Amerika en Japan. Het ensemble verzorgt opnamen voor Claves Records uit Zwitserland. Samen met organist Abram Bezuijen vormt zij een instrumentaal duo in Noorwegen. Als blokfluitiste geeft zij vaak concerten met allerlei orkesten en ensembles uit de muziek- en theater-wereld. Zij verzorgt blokfluitcursussen in Nederland en Duitsland. Als blokfluitdocente is zij verbonden aan de Vrije Akademie Delft en de Stichting Nieuwerkerkse Muziekschool.

Sonja Gruys, blokfluit & zang, is oprichtster van en uitvoerend musicus in verschillende ensembles voor oude muziek en klassieke Spaanse muziek. Hiertoe behoren de ensembles Internationaal Collectief Oude Muziek(ICOM), Blaes-tuigh, Yusiëla en het Duo G&T. Sonja trad op in de Verenigde Staten, Mexico, Spanje, Tsjechië, Italië en Nederland. Zij gaf concerten op historische lokaties zoals het Muiderslot, Huis Dever en Slot Loevesteijn. Zij organiseerde een optreden voor haar barokorkest ICOM in de "auditorio Nacional" in Madrid in samenwerking met het Spaanse kamerkoor van Pamplona. Verder was Sonja te horen tijdens grotere kunst- en kamermuziek festivals zoals "kamermuziek in 't groen", "Boulevard festival", en tijdens diverse fringe concerten van het Festival Oude Muziek Utrecht. Ook speelde zij in grotere produkties mee, zoals Monteverdi's "Orfeo", de Brandenburgse concerten van Bach (olv Jaap ter Linden), en in moderne orkestwerken van G. Kurtag. (olv Reinbert de Leeuw). Sonja studeerde blokfluit aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag. Toen zij in 2002 haar diploma 2e fase (Master) blokfluit behaald had, besloot zijn zich meer te richten op het zingen. Vanaf 2004 studeerde zij bij Marjanne Kweksilber en volgde cursussen barokzang in Italië en Spanje. Om haar horizon te verbreden, studeerde Sonja tot en met juni 2008 bij Frans Huijts en opera coach Adam Laslet. Sonja heeft masterclasses en concerten gegeven aan de universiteit van Guanajuato, (Mexico) en ze is als docente verbonden aan het Koorenhuis in Den Haag, en aan Dubbelsteyn te Dordrecht.

Brechtje Roos blokfluit (uitvoerend en docerend muzikant) behaalde alle mogelijke diploma's in de richting Oude Muziek-blokfluiten en studeerde in Den Haag en Utrecht bij onder meer Jeanette van Wingerden, Heiko ter Schegget, Wilbert Hazelzet en Marion Verbruggen. Brechtje is oprichtster van ensembles Pétillant, Zimbello, Blaes-tuigh en Guerrillagrls. Zij maakte opnames voor cd, radio en film. Brechtje is regelmatig te horen op concertlocaties in Nederland (Holland Dance Festival, Festival Historische Instrumenten Dordrecht, Schouwburg Odeon Zwolle, Concertgebouw Amsterdam). Ze maakte op uitnodiging programma´s voor onder andere The National Gallery of Art Washington (USA), Museum Kunst Palast Dusseldorf (DE), Festival Vlaanderen/ Avanti Gent (BE), Rijksmuseum Amsterdam, Teylersmuseum Haarlem. Na het conservatorium heeft zij les gehad op de Rietveldacademie Amsterdam en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Den Haag. Brechtje is op zoek naar kruisbestuivingen met andere disciplines en werkte met creatievelingen uit het theater, componisten en visuele kunstenaars. Als docent geeft ze privé- en ensembleles aan gevorderde leerlingen. Met Floor Wittink ontwikkelde ze de workshop Tune In, een manier om mensen op een luchtige manier muziek te laten ervaren en tegelijkertijd daarmee een groepsgevoel creëren. Op uitnodiging van het conservatorium Utrecht maakt Brechtje sinds augustus 2008 deel uit van de Raad van Advies. "Op mijn manier hoop ik het publiek te overtuigen van de schoonheid van muziek, uit welke eeuw dan ook!"


Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.