Programma woensdag 17 november 2010

Ensemble La Chartreuse de Valbonne: Sigurd van Lommel, altus; Jelma van Amersfoort, gitaar

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma La Bonbonničre Lyrique

Antoine Mahaut (c.1720-1785) Uit: Musikaels Tydverdryf
-De Klagende Nimf
-Aria ‘Waerheen myn Ziel'
Girolamo Crescentini (1766-1846)
-Per boschi, per valli
"Door bossen, door dalen, zoek ik Nice. Maar de echo zegt mij, dat Nice er niet is".
-Languir d'amore
"Wrede, jij ziet mij vergaan van liefde, maar toch geloof je niet in mijn verdriet".
Pierre Porro (1750-1831)
-Canzonetta
Op een dag in de alpenwei ontmoet Lisette de Liefdesgod: "Meisje, charmeren is nog geen liefhebben!" Snel grijpt hij haar hart en leert haar een lesje!
-Romance 'Dans le printemps de mes années'
"In het voorjaar van mijn leven sterf ik, slachtoffer
der liefde. O! Genees me niet, ik hou van mijn pijn, ik wil
er aan bezwijken!"
Salvador Castro de Gistau
(*1770)
Variations sur la Folie d'Espagne (gitaar solo)
Giacomo Merchi (1730-1789)
Tre giorni son che Nina
"Al drie dagen ligt Nina in bed, maak haar wakker met toeters en trommels! Maar als de dokter langs komt, blijft Nina van verliefdheid in bed".
Salvador Castro de Gistau
Le notte non riposo "'s Nachts kan ik niet slapen, en dat is jouw schuld!"

Informatie over de uitvoerende(n)

Sigurd van Lommel, counter tenor studeerde Frans aan de Universiteit van Amsterdam. Na een carriere in het theater volgde hij zanglessen bij onder meer Christopher Kale en masterclasses bij AndrEnsemble La Chartreuse de Valbonneeas Scholl. Op het moment volgt hij zanglessen bij Paula de Wit. Sigurd gaf als solist en in verschillende ensembles concerten in Nederland en daarbuiten en is als solist te horen op verschillende klassieke CD-opnames, waaronder o.a. de titelrol in de opera Rinaldo van Händel met het ensemble Hypothésis (SOLSTICE 2005), en 'Il Virtuoso' van Adriano Banchieri (TACTUS 2004). Samen met Jelma van Amersfoort vormt hij het ensemble La Chartreuse de Valbonne.
Jelma van Amersfoort studeerde gitaar bij onder meer Tom Burmanje, Gordon Crosskey en John Williams, en luit bij Fred Jacobs. Ze is gespecialiseerd in historische instrumenten en bespeelt orginele 19de eeuwse gitaren. Ze speelt in verschillende Oude Muziek-ensembles en begeleidt vele zangers op luit en gitaar.
Ensemble La Chartreuse de Valbonne
Sigurd en Jelma spelen samen sinds ze beide betrokken waren bij een CD-project in Frankrijk, met het Ensemble Hypothésis. Terug in Nederland begonnen ze kamermuziek te spelen, als duo maar ook met gast-spelers op viola da gamba, barokcello of blokfluit. Inmiddels traden ze op in verschillende kamermuziekseries in Nederland en Duitsland, en zijn ze bezig met hun eerste CD.
Gitaren: Janin a Mirecourt (ca 1810), tertsgitaar Martin de Witte 1995.
Snaren: Nicholas Baldock
www.lachartreuse.nl / info@lachartreuse.nl / 020-6160078
Ons nieuwe programma 'La Bonbonnière Lyrique' bevat zoet-zure liedjes uit het einde van de 18de en begin van de 19de eeuw. Men hoort dus zowel de laatste klanken van de pruikentijd als de eerste roerselen van de romantiek, in het Nederlands, Frans en Italiaans. In dit programma wordt counter-tenor Sigurd van Lommel begeleid door Jelma van Amersfoort op verschillende bijzondere gitaren: voor sommige liederen gebruikt Jelma een tertsgitaar in 19de eeuwse stijl die speciaal hiervoor is gebouwd door Martin de Witte, en voor andere liederen een originele Franse gitaar uit het begin van de 19de eeuw, besnaard met darmsnaren.
De naam van het programma, 'La Bonbonnière Lyrique', was de titel van een serie bundels met luchtige gitaarmuziek van de Italiaanse gitaarvirtuoos Ferdinando Carulli (1770-1841).

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.