Programma woensdag 29 juni 2011

Ensemble Rossignol: Alice Gort-Switynk, blokfluit; Elly van Munster, luit

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Viktor Fortin (geboren 1936)
Liebeserklärungen an die Bassblockflöte:
- Walking the Dog (Tempo di marcia)
- Chanson da Mur (Grazioso e molto cantabile)
- Seven up (Fröhlich)
- Barbara Graf - Un pezzo anagrammatico (Moderato e giocoso) (Voor basblokfluit en gitaar.)

Mauro Giuliani (1781 - 1829)
Variations sur un Thême de G.F. Haendel pour la Guitarre:
- Tema - Andantino
- Var. 1 - 6
Bewerking van het laatste deel (Air and variations) van Suite nr.5 in E-Groot van G.F. Händel, HWV 430.

Gordon Saunders uit: Eight Traditional Japanese pieces (ed.1979):
- Echûohara air (Echûohara bushi)
- Sankai Melody (Sankai bushi)

Francesco Geminiani (1687 - 1762) 4 Airs:
- Auld Bob Morrice (Affetuoso)
- The Country Lass (Andante - Allegro/andante)
- Lady Ann Bothwel's Lament (Affetuoso - Allegro)
- Sleepy Body (Allegro moderato)
uit: A Treatise of Good Taste in the Art of Musick,dedicated to His Royal Highness Frederick Prince of Wales. (London, 1749)

Informatie over de uitvoerende(n)

Alice Gort-Switynk viel al jong op door haar mooie toonvorming toen zij als blokfluitspeler deelnam aan het Gelders Concours voor Muziekscholen in Doetinchem (hierbij ontving zij de eerste prijs). Later studeerde zij blokfluit bij Marjolijn van Roon aan het Conservatorium in Enschede. In 1996 behaalde zij het diploma Docerend Musicus en in 1999 gaf zij haar eindexamen-concerten voor Uitvoerend Musicus. Tegelijkertijd studeerde zij Muziektherapie en sloot deze studie af in 1998. Cursussen en workshops die zij gedaan heeft stonden onder leiding van docenten als Marion Verbruggen, Bertho Driever, Ita Heijmans, Rebecca Stewart en Saskia Coolen. Met Elly van Munster vormt zij ensemble Rossignol. Naast blokfluitist is zij ook actief op het gebied van het zingen. Zanglessen ontving zij o.a. van Marja Reijnders en Stephanie Gericke. Momenteel studeert zij zang bij Caroline Stam. Naast haar optreden als musicus, is zij een bevlogen en passievol blokfluitpedagoog. Zij geeft les zowel aan kinderen, als aan jongeren en volwassenen. Ook heeft zij veel ervaring in het leiden van blokfluitensembles.

 

Elly van Munster studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit. Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles.
Zij speelde in een groot aantal barokopera's in Nederland en in Frankrijk, steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam). Met de blokfluitiste Alice Gort-Switynk vormt zij ensemble Rossignol, met de mezzosopraan Margot Kalse "Duo Seraphim", met de sopraan Hilde Van Ruymbeke "Duo Rosemont". Ze maakt verder deel uit van ensemble "Fortuna" dat zich toelegt op 14e eeuws Middeleeuws repertoire. In dit ensemble bespeelt zij de plectrumluit. Samen met de sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude-muziek ensembles in Berlijn, "Alte Musik-Treff Berlin".
Hoewel een air of aria in de strikte betekenis van het woord een gezongen lied is, komt het begrip ook regelmatig voor in instrumentale muziek. Rossignol heeft dit seizoen de air genomen als leidraad voor een opvallend melodieus en zangrijk "cantabile" programma, waaruit wij in dit lunchconcert een kleine greep doen.
De Italiaanse componist Geminiani schreef 4 Schotse airs met variaties, met pakkende titels als "Sleepy Body".
De vroegromantische Italiaanse gitaarvirtuoos en -componist Giuliani componeerde op "The Harmonious Blacksmith", het laatste deel van de 5e klavecimbelsuite van Händel, zijn Thema & Variaties voor gitaar.
Zoals in de meeste programma's van Rossignol, ook dit keer weer afwisseling tussen oud en nieuw. Van Viktor Fortin (geb.1936) de Liebeserklärungen an die Bassblockflöte voor basblokfluit en gitaar, met vocale titels als Chanson da Mur.
Voor blokfluitsolo vier melodieën/airs van Gordon Saunders, gebaseerd op traditionele Japanse melodieën (1979).

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.