Programma woensdag 31 augustus 2011

Jan Hage, Utrecht

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto in a-moll (BWV 593)
-Allegro
-Adagio
-Allegro

Johann Sebastian Bach
Sonate IV in e-moll (BWV 528)
-Adagio
-Andante
-Un poco Allegro

Jan Hage (1964)
improvisatie

Informatie over de uitvoerende(n)

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alle drie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.

Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury".

In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Tevens is hij actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tevens werkte hij mee aan het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble 2002 en de najaarsmodeshow 2001 van Victor en Rolf in Parijs.

Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes' , 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.

Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag.

In 2010 componeerde hij de Hagecantate. Deze cantate is een eigentijdse reactie op de Cantate BWV 70a en is gecomponeerd aan de hand van een tekst van dichter Hans Groenewegen, tevens geïnspireerd door deze cantate. De cantate werd op 28 november 2010 in de Kloosterkerk uitgevoerd samen met de Bachcantate. Jan Hage is per 1 juni 2011 aangesteld tot organist van het Bätz orgel in de Domkerk te Utrecht. Hij geeft daar mede invulling aan de serie concerten op de zaterdagmiddag.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.