Programma zaterdag 18 juni 2011

Jan Hage, Utrecht; cd presentatie Jéhan Alain

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Presentatieconcert CD orgelwerken Jéhan Alain (1911-1940)

Jean Langlais (1907-1991)uit Neuf Pièces op. 40
-Chant Heroique (1942/43)
cd presentatie Jéhan Alain
Jéhan Alain (1911-1940)
-2e Fantaisie op. 117 (1936)
-Le jardin suspendu op. 71 (1934)
-Litanies op. 119 (1937)

Maurice Duruflé
(1902-1986)
Prélude et Fugue sur le nom d'Alain op. 7 (1942)

Jéhan Alain

Trois Danses op. 120a (1940)
-Joies
-Deuils
-Luttes

Honderd jaar geleden werd de Franse componist Jéhan Alain geboren. In zijn korte leven (hij stierf in 1940) heeft hij o.a. een klein, maar indrukwekkend oeuvre voor orgel nagelaten.

Van deze composities is zeer recent een integrale uitvoering opgenomen met Jan Hage aan het Beuchet - Debierre orgel in de Cathédrale Saint - Pierre in Angoulème (Frankrijk).

De presentatie van deze nieuwe (3) cd vindt plaats bij een orgelconcert te geven door Jan Hage.

Informatie over de uitvoerende(n)

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alledrie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.

Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek.

Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes', 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.

Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij voerde de integrale orgelwerken van Messiaen uit in een cyclus in deze kerk. Per 1 juni 2011 is hij organist van de Domkerk te Utrecht

zie ook de website van Jan Hage: www.janhage.nl


Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.