Programma zaterdag 12 november 2011

Jan Hage, orgel m.m.v. Arjan de Vos

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Klassieken van de 20e eeuw met werken van De Jong, Breuker, Xenakis.

David de Jong (1969)
Warum is das Licht  (hommage aan Brahms) (2009)
Willem Breuker
(1944-2010)
Lost Ground (1990)
-The Edgy Side
-Land's End
- Ploughing Along
- Lump in the Bed
- Slippery Walk
- Dance on the Lost Ground
- Time's Up
- Recurring Trail
Iannis Xenakis (1922-2001)
Gmeeoorh (1974)
Jan Hage (geb. 1964)
Psalm 55 (2010)

Informatie over de uitvoerende(n)

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alledrie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.

Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek.

Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes', 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.

Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij voerde de integrale orgelwerken van Messiaen uit in een cyclus in deze kerk. Sinds juni 2011 is hij organist van de Domkerk te Utrecht.

zie ook de website van Jan Hage,

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.