Programma woensdag 4 januari 2012

Geerten van de Wetering, orgel

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Anthon van der Horst (1899 - 1965)
Toccata
Uit: Suite in modo conjuncto
Dieterich Buxtehude (1637 - 1707)
Wie schön leuchtet der Morgenstern (BuxWV 223)
Hugo Distler (1908 - 1942)
Vorspiel und Satz ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern'
Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Passacaglia in c-moll (BWV 582)

Informatie over de uitvoerende(n)

 

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens behaalde hij zijn diploma kerkelijk koorleider bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Daarnaast studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak, Zsigmond Szathmary en Jacques van Oortmerssen. Momenteel zet hij zijn studie voort in Wenen bij Roman Summereder.

Geerten is actief als solist, koorbegeleider, ensemblespeler en dirigent. Als koorbegeleider werkte hij mee aan uitvoeringen van o.a. de Petite Messe Solenelle van Rossini, het requiem van Fauré en de Crucifixion van Stainer. Met verschillende ensembles voert hij regelmatig barokmuziek uit, waaronder Bachcantates en muziek van Händel (o.a. Messiah). Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo. Zij treden regelmatig samen op.

Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in de 20e eeuwse muziek. Ook verzorgt hij regelmatig premières van nieuwe muziek. Zo speelde hij een première tijdens het Internationaal Orgelfestival 2008 in de St. Bavo in Haarlem en werkte hij mee aan de premières van twee nieuwe werken voor vier orgels in het Amsterdamse Orgelpark. In 2011 bespeelde hij het orgel bij de Nederlandse première van het ’9/11 Requiem’ van de Noorse componist Iver Kleive, uitgevoerd door het Toonkunstkoor Aalsmeer en het Oslo Bach Choir.

Geerten is als cantor-organist verbonden aan de Herengrachtkerk te Leiden en als organist aan de Lutherse Kerk te Leiden, de kapel van het VU Medisch Centrum Amsterdam en het Leidse Academie-orgel. Per 1 januari 2012 is hij benoemd tot organist van de Kloosterkerk in Den Haag.

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.