Programma woensdag 6 december 2006

Ralph Meulenbroeks, viola da gamba

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Marin Marais (1656-1728)
Uit "Le troisième livre de pièces de violle avec la basse continue" (1711):
Suite in G gr.t.
- Prelude
- Allemande
- La Guitare

Marin Marais
Uit "Le cinquième livre de pièces de violle avec la basse continue" (1725):
- Le tableau de l'operation de la taille
- Les relevailles 

Antoine Forqueray (1672-1745)
Uit "Suite en sol majeur" (1747):
- La Bouron

Marin Marais
Uit "Le deuxième livre de pièces de viole" (1701):
- Les Folies d'Espagnes

Informatie over de uitvoerende(n)

Ralph Rousseau Meulenbroeks speelde op 8-jarige leeftijd piano, gitaar en basgitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas (bij Henk Guldemond) met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Aan zowel zijn doctorstitel als zijn diploma "Uitvoerend Musicus" wist hij het predicaat cum laude te verbinden. Als bassist werd hij gevraagd voor het Koninklijk Concertgebouworkest en werkte hij met dirigenten als Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt en sir Georg Solti. Hij trad daarnaast veelvuldig op als solist, zowel in recitals als met orkestbegeleiding en maakte diverse radio-, tv- en cd-opnamen. Bovendien vond hij nog tijd om zich in diverse bands bezig te houden met jazz-, pop- en rockmuziek.

De kennismaking met de viola da gamba in 1996 gaf Ralph de gelegenheid om zich verder als solist te gaan profileren en zo zijn zoektocht naar de pure muziekervaring een extra impuls te geven. Sindsdien specialiseert hij zich in de authentieke uitvoeringspraktijk en studeert hij viola da gamba bij Jaap ter Linden. Hij kreeg tevens onderricht van Anneke Pols, Rainer Zipperling, Mieneke van der Velden, Freek Borstlap en Philippe Pierlot. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk, waarin solo-optredens een belangrijke plaats innemen. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist in bijvoorbeeld voor uitvoeringen van de passies en cantates van J.S. Bach. Met de viola da gamba speelde hij voor radio en tv en heeft hij zijn medewerking verleend aan diverse cd-opnames, waaronder recent een tweetal uitbundig geprezen solo-cd's, een dvd en de eerste cd-opname van de Matthaeuspassie van J. Theile. Over zijn laatste cd, “Moved by Marais”, werd in de internationale pers geschreven: “If I had to recommend just one cd to a Marais neophyte, this would be it.”

Ralph speelde solo in de serie Fringeconcerten van het Festival Oude Muziek te Utrecht (2000/2001/2002), in 2003/2004 in het kader van het Netwerk Oude Muziek, in 2003 en 2004 op het Internationale Kamermuziekfestival te Utrecht, in het Festival Mitte Europa (D) en in muziekfestivals te Amsterdam (Grachtenfestival), Brussel, Parijs, Wroclaw (Polen) en Stratford-on-Avon (UK). Hij speelde recentelijk solo met de Residentie Bach Ensembles, Het Noord-Nederlands Orkest, Het Gelders Orkest, het Philharmonisch Orkest Krakau en het Koninklijk Concertgebouworkest en werkte samen met artiesten als Max van Egmond, Claron McFadden, sir Roger Norrington en Janine Jansen. Buiten Nederland was hij als solist te horen in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Polen, België, Zwitserland, Zweden, China, Thailand en de VS. Meer informatie, recensies, interviews, foto's en muziekvoorbeelden kunt u vinden op www.ralphmeulenbroeks.com.

Ralph bespeelt een originele 6-snarige viola da gamba van Georg Aman (ca. 1705) en kopieën van 17e eeuwse gamba's: een 7-snarige basgamba naar Michel Collichon (1693), gebouwd door Reinhard Ossenbrunner en een 6-snarige "division viol" naar Christopher Simpson (1665), gebouwd door Floris-Jan van der Voort. De strijkstokken komen van Joel Sivan, Gerhard Landwehr en Nelly Poidevin.

Over Ralph Meulenbroeks

“…bij Meulenbroeks is alles anders. Maar wie hem hoort spelen weet dat alle verzet zinloos is.” Erik Voermans in “Het Parool”, 27 juni 2006
“…een verademing…” Oswin Schneeweiss in “HP/ De Tijd”, 14 april 2006
“Meulenbroeks geldt inmiddels als een van de beste gambisten van het moment.”
Dimitri van der Werf in “Klassieke Zaken”, maart-april 2005
“...de meest opvallende Nederlandse ambassadeur van de gamba...”
Mischa Spel in “NRC Handelsblad”, 11 maart 2005
“Meulenbroeks [...] kan alles”
Kasper Jansen in “NRC Handelsblad”, 19 februari 2005
“Voor hem zou je zelfs een nieuw woord kunnen bedenken: gambomaan.”
“...ongeremde passie straalt [..] af van iedere noot...”
Marcel Bijlo in “Klassieke Zaken” en “Luister”, 2004
“Zo zwierig als zijn kledij, zo is ook zijn musiceren.”
Albert Brüggen in het “Haarlems Dagblad”, 17 mei 2004
“Als de viola da gamba de koningin der instrumenten is, dan is Ralph Meulenbroeks de koning der bespelers.”
Rien Fröhlich in “Delftsche Courant” 12 juli 2004

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.