Programma zaterdag 21 juli 2012

Nederlands Strijkers Gilde o.l.v. Frank de Groot en Geerten van de Wetering (orgel)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Orgelconcert van Francis Poulenc

Francis Poulenc (1899-1963)
Concert voor orgel, strijkers en pauken in g
Het levenslustige Concert voor orgel, pauken en strijkers, geschreven tussen 1934 en 1938 door Francis Poulenc (1899 - 1963), componeerde hij op een keerpunt in zijn leven. Poulenc ging naar aanleiding van de dood van een kennis op pelgrimage naar de Zwarte Maria van Roccamadour. Tijdens deze reis hervond hij zijn geloof, iets dat het orgelconcert diep heeft beïnvloed. Alhoewel het stuk met een serieuze toon begint, zitten de middendelen vol typische muzikale grapjes en worden alle facetten van het orgel als solo-instrument benut. Poulenc had nog nooit voor orgel geschreven en heeft zijn inspiratie vooral uit de Barok van Johann Sebastian Bach en Dieterich Buxtehude gehaald. Maar uiteraard wist Poulenc daar zijn bijzondere eigen draai aan te geven. Het stuk balanceert op de grens tussen kamermuziek en muziek bedoeld voor de grote concertzaal. 

Informatie over de uitvoerende(n)

Nederlands Strijkers Gilde o.l.v. Frank de Groot
Het Nederlands Strijkersgilde is een landelijk muziekgezelschap dat jaarlijks een projectstrijkorkest samenstelt uit gevorderde amateurs. Gedurende een zevendaagse repetitieperiode wordt een avontuurlijk en eigentijds programma ingestudeerd, waarna het orkest op tournee gaat door Nederland. De kwaliteit van de uitvoeringen staat voorop en zodoende worden de deelnemers vooraf geselecteerd door middel van audities. Uiteindelijk ontstaat dan een strijkorkest van ongeveer dertig musici.
Regelmatig treedt het NSG op met een solist. Dit zijn voornamelijk pas afgestudeerde conservatoriumstudenten die zo de kans krijgen met orkest te spelen. Af en toe wordt een ‘gevestigde' solist benaderd, voor bijzondere gelegenheden als een lustrum of indien het niveau van de muziek dit vereist. Tijdens de zomer van 2010 werkte het NSG samen met de sopraan Lilith Verhelst.
Na tien jaar te hebben gewerkt met dirigent Jeppe Moulijn, kiest het NSG sinds 2004 om voor ieder project een andere dirigent te benaderen, waarbij vooral gezocht wordt naar jonge, enthousiaste professionals die graag met amateurs werken. Zij worden bovendien actief betrokken in het samenstellen van het programma. Zo leidde Jussie Jaatinen het NSG in 2005 en 2007 en in 2009 leidde Taco Kooistra zeer succesvol het NSG.
We zijn heel blij dat Frank de Groot, met wie wij sinds 2010 samenwerken, ook het project van 2012 zal dirigeren!
Het gezelschap beoogt zowel de musici als het concertpubliek vertrouwd te maken met muziek uit de twintigste eeuw. Daarnaast streeft het NSG ernaar om regelmatig een talentvolle componist een opdracht te geven een muziekstuk te schrijven voor het orkest. Ook stelt het orkest zich ten doel om onbekend repertoire ten gehore te brengen. Hierdoor tracht het NSG tegenwicht te bieden aan de Nederlandse (amateur)muziekgezelschappen die zich vooral richten op het gangbare concertrepertoire voor grote bezettingen.

zie ook hun webpagina

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens behaaldGeerten van de Weteringe hij zijn diploma kerkelijk koorleider bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak, Zsigmond Szathmary en Jacques van Oortmerssen. Momenteel zet hij zijn studie voort in Wenen.

Geerten is actief als solist, koorbegeleider, ensemblespeler en dirigent. Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in 20e eeuwse muziek. Hij verzorgt regelmatig premières van nieuwe muziek. Zo speelde hij een première tijdens het Internationaal Orgelfestival 2008 in de St. Bavo in Haarlem en werkte hij mee aan de premières van twee nieuwe werken voor vier orgels in het Amsterdamse Orgelpark. In 2011 bespeelde hij het orgel bij de Nederlandse première van het '9/11 Requiem' van de Noorse componist Iver Kleive, uitgevoerd door het Toonkunstkoor Aalsmeer en het Oslo Bach Choir.

Als koorbegeleider werkte Geerten mee aan uitvoeringen van o.a. de Petite Messe Solenelle van Rossini, het requiem van Fauré en de Crucifixion van Stainer. Met verschillende ensembles voert hij regelmatig barokmuziek uit van o.a. Bach (cantates), Händel (The Messiah) en Vivaldi. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag, waar hij het drieklaviers Marcussen-orgel bespeelt.

 

Frank de Groot Frank de Groot studeerde viool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Isidor Lateiner en Jürgen Kussmaul en vervolgens aan de Hochschule für Musik in Stuttgart bij Ricardo Odnopossof. Tevens studeerde hij koordirectie bij Frans Moonen en Barend Schuurman en orkestdirectie bij Arie van Beek. Hij volgde Masterclasses bij de Finse dirigent Jorma Panula.
Hij was - als aanvoerder 2e violen - verbonden aan het National Theater Mannheim en maakte deel uit van het Chamber Orchestra of Europe. Frank werkte mee en trad op bij belangrijke evenementen zoals het Gergiev Festival, de internationale Gaudeamus weken, het Festival van Wallonië en het festival van Vlaanderen. Met het Doelen Kwartet werkte hij samen met grote componisten zoals Harrison Birtwistle, Henry Dutilleux, Philip Boesmans en Wolgang Rihm. Van deze laatste componist verscheen een CD met vier strijkkwartetten, die in de internationale pers met lof werd ontvangen.
Thans is hij plaatsvervangend aanvoerder van de 2e violen in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en primarius van het Doelen Kwartet. Dit kwartet heeft inmiddels al jaren een eigen concertserie in de Doelen met de intentie het publiek vertrouwd te maken met de muziek van de 20e en 21e eeuw.
Als strijkerscoach werkte hij met veel studentenorkesten waaronder het Nederlands Studenten Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest en het Codarts Symphony Orchestra. Verder dirigeerde hij Holland Sinfonia, RBO Sinfonia, Landes Jugend Orchester Nord Rheinland Westfalen en Herzlia Chamber Orchestra(Israël). Met het ensemble Amici della Musica waarvan hij de artistiek leider is werkt hij nauw samen met koren zoals Wassenaar Vocaliter, Voix Jolies en kamerkoor Ad Libitum.