Programma woensdag 21 november 2012

Ensemble Kokako, Alwin de Vries (fluit), Anja van Dooren (klarinet), Josje Lodder (piano)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Maurice Emmanuel (1862-1938)
Sonate pour clarinette, flûte et piano (1907)
- Allegro con spirito
- Adagio
- Molto allegro e leggierissimo
Piet Ketting (1904-1984)
Triosonate (1928) (fluit, basklarinet, piano)
- Allegro molto
- Lento
- Adagio
- Allegro moderato

Informatie over de uitvoerende(n)

Het ensemble Kokako, trio voor fluit, (bas)klarinet en piano, speelt muziek uit 20e en 21e eeuw. Door gebruik te maken van de verschillende bezettingsmogelijkheden - met klarinet of basklarinet, verschillende fluiten en een afwisseling tussen duo's en trio's- kunnen we heel gevarieerde programma's bieden. Een deel van het repertoire is eind 20e eeuw in opdracht van Het Trio (Harry Sparnaay, Harrie Starreveld en René Eckhardt) geschreven; daarnaast spelen we ook ander en nieuwer repertoire, en geven we zelf ook compositieopdrachten.
Kokako is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse vogel die allerlei spannende en fascinerende klanken voortbrengt. De onvergetelijke ervaring die dit met zich meebrengt willen we met onze programma's op de luisteraar overbrengen.
Het ensemble is opgericht in 2005 en verzorgde het nieuwjaarsconcert van de universiteit Nijmegen. Het was te horen bij Radio Mona Lisa, en trad verder o.a. op tijdens monumentendag Utrecht, in theater Kadens, de Kloosterkerk in Den Haag, de Azijnfabriek in Den Bosch, het Mosterdzaadje en podium Emmakade in Den Haag.

Sinds zomer 2011 bestaat Kokako uit Alwin de Vries, fluit, Anja van Dooren, klarinet en bas-klarinet, en Josje Lodder, piano

Anja van Dooren studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag alwaar zij de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus behaalde bij respectievelijk Bas de Jong en Harmen de Boer. Zij volgde masterclasses bij Karl Leister, Hans Deinzer en Anthony Pay in Duitsland en Italië.
Naast het remplaceren bij diverse beroepsorkesten maakt zij veel kamermuziek. Zij speelde o.a. in het Trio Ponte (klarinet, cello, piano) en het Duo Modern, samen met Alwin de Vries (fluit en klarinet). Met dit duo maakte zij in 2003 een CD. Naar aanleiding hiervan traden zij op in het concertgebouw te Amsterdam. Als soliste trad zij diverse keren met orkest op in het klarinetconcert van W.A.Mozart. Als klarinetdocente is zij verbonden aan de muziekschool B plus C te Leiden.
Alwin de Vries
studeerde Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht en fluit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Emile Biessen en Paul Verhey. In mei 1995 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Tijdens zijn studie volgde hij meestercursussen van onder andere Peter-Lucas Graf, Robert Dick, Trevor Wye en Aurèle Nicolet. Hij maakte deel uit van verschillende orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van de kamermuziek remplaceerde hij regelmatig in verschillende orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Als fluitdocent was hij lange tijd actief in Houten en Culemborg. Momenteel is hij teamleider van de muziekafdeling van het centrum voor de kunsten De Plantage in Tiel en omstreken.
Josje Lodder, piano, studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Jean Franssen en Tonie Ehlen. In 1991 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus. Zij volgde in Maastricht de cursus hedendaagse kamermuziek en nam deel aan een masterclass bij György Kurtág. Ze werkte mee aan een kindermuziektheaterproductie, is pianiste in het trio Verse Sneeuw en begeleidt verschillende instrumentalisten en zangers.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.