Programma zaterdag 19 mei 2007

Jan Hage, orgel

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Klassiekers uit de 20e eeuw

Guus Janssen (geb. 1951)
- Estampie (2003)

György Ligeti (1923-2006)
Volumina, voor orgel, 1961-1962, bew. 1962-1964)

Mauricio Kagel (geb. 1931)
Rrrrrrr... (1982)
- Rossignol Enrhumes
- Ragtime Waltz

Arnold Schönberg (1874-1951)
- Variationen über ein Recitativ op. 40

Darius Milhaud (1892-1974)
uit: Neuf Préludes op. 231b 
- I. Modéré
- II Paisible et Pastoral
- III Animé
- IV Moderé
- V Animé
- VII Très modéré
- IX Vif

Jan Hage (geb. 1964)
4 raps (2007)
- aarde
- water
- lucht
- vuur

Jan Hage zal het programma mondeling toelichten.

Informatie over de uitvoerende(n)

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alledrie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.
Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes', 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel. Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Tevens is hij artistiek adviseur van de Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en organiseert in die hoedanigheid de pauzeconcerten.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.