Programma zaterdag 21 september 2013

Geerten van de Wetering, orgel

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Hindemith herleeft!

Onder het thema Hindemith Herleeft! zal in 2013, in het kader van het 5concert 21 september Geerten van de Wetering0e sterfjaar van Paul Hindemith (1895-1963), tijdens drie concerten het complete orgeloeuvre van Hindemith worden uitgevoerd door Geerten van de Wetering op het Marcussen-orgel in de Kloosterkerk. Het concerten begint met een toelichting op de componist en de geprogrammeerde werken.

Paul Hindemith (1895 - 1963)
Zwei Stücke (1918)
- Praeludium
- [Mässig schnelle Halbe]

Sonate I für Orgel (1937)
I Mässig schnell - Lebhaft
II
- Sehr langsam
- Phantasie, frei
- Ruhig bewegt

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Praeludium et Fuga in C (BWV 547)

Paul Hindemith
Uit: Ludus Tonalis (1942)
- Pastorale
- Fuga quinta in e
- Postludium
[Bewerking voor orgel van Helmut Bornefeld (1955)

Informatie over de uitvoerende(n)

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens behaalde hij zijn diploma kerkelijk koorleider bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano Geerten van de Weteringen zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak, Zsigmond Szathmary en Jacques van Oortmerssen. Momenteel studeert hij verder in binnen- en buitenland.

Geerten is actief als solist, begeleider, ensemblespeler en dirigent. Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in 20e eeuwse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.

Als koorbegeleider werkte Geerten mee aan uitvoeringen van o.a. de Petite Messe Solenelle van Rossini, het requiem van Fauré en de Crucifixion van Stainer. Met verschillende ensembles voert hij regelmatig barokmuziek uit van o.a. Bach (cantates), Händel (The Messiah) en Vivaldi. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.