Programma woensdag 4 december 2013

Jeroen van der Wel (viool), Geerten van de Wetering (orgel)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

J.S. Bach (1685-1750)
Sonata g-moll a violino solo senza basso (BWV 1001)
- Adagio
- Fuge
G.F. Händel (1685 - 1759)
Sonata a violino solo e cembalo
(op. 1, no. 13 in D-dur)
- Affetuoso
- Allegro
- Larghetto
- Allegro

 

Informatie over de uitvoerende(n)

Jeroen van der Wel werd geboren in Den Haag in 1987 en begon zijn vioollessen aan de Amstelveense Muziekschool bij Anneke Schilt. Van 1997 tot 2004 studeerde hij bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers. Sinds 2004 studeert hij bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Deze studie werd in september 2007 onderbroken voor een semester aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs bij Roland Daugareil.

Zowel in 2000 als in 2002 won Jeroen de eerste prijs tijdens de Iordens viooldagen in Den Haag. In 2001 was hij prijswinnaar tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. In augustus 2001 won hij vervolgens een prijs in het Internationale Wettbewerb für Violine van de Kulturstiftung Hohenlohe (Kloster Schöntal, Duitsland). In februari 2003 won Jeroen het Davina van Wely Concours in Den Haag. In Juli 2005 ging hij naar de beroemde Accademia Musicale Chigiana in Siena, om masterclasses te volgen bij Giuliano Carmignola. Hij werd uitgekozen om op het eindconcert te spelen en voor zijn presentatie op dit concert kreeg hij het 'Diploma of Merit'. In mei 2007 won Jeroen in Amsterdam de Hoofdprijs ‘Etiennette Alvares Correa' in het 21ste Nationaal Vioolconcours, beter bekend als het Oskar Back Concours. Op 8 maart 2008 won hij de tweede prijs op het Helen Dowling Vioolconcours in Utrecht.
Jeroen trad in de afgelopen jaren op als solist met het Frysk Jeugdorkest, het Rotterdams Jeugd Symphonie Orkest, het Mendelssohn Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Zürcher Kammer Orchester, het Concertgebouw Kamerorkest en the Bombay Philharmonic Chamber Orchestra.
Geerten van de Wetering (1985)Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens behaalde hij zijn diploma kerkelijk koorleider bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano Geerten van de Weteringen zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak, Zsigmond Szathmary en Jacques van Oortmerssen. Momenteel studeert hij verder in binnen- en buitenland.

Geerten is actief als solist, begeleider, ensemblespeler en dirigent. Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in 20e eeuwse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.

Als koorbegeleider werkte Geerten mee aan uitvoeringen van o.a. de Petite Messe Solenelle van Rossini, het requiem van Fauré en de Crucifixion van Stainer. Met verschillende ensembles voert hij regelmatig barokmuziek uit van o.a. Bach (cantates), Händel (The Messiah) en Vivaldi. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag.

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.