Programma woensdag 18 februari 2015

Karin Vogelaar (zang), Geerten van de Wetering (orgel)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Alphons Diepenbrock (1862 - 1921)
Canticum ‘O Jesu ego amo te' (1893)
Hendrik Andriessen (1892 - 1981)
Intermezzo XIX
Uit: Intermezzo's voor orgel (1942)
Hendrik Andriessen
Miroir de peine (1923)
- Agonie au jardin
- Flagellation
- Couronnement d'épines
- Portement de croix
- Crucifixion

Informatie over de uitvoerende(n)

Sopraan en Neerlandica Karin Vogelaar  was in haar studietijd actief als jazz-zangeres. Later richtte zij zich op klassieke zang. Haar zangstudie volgde zij bij Sylvia Schlüter en Aafje Heynis. Ze zingt in het Residentie Kamerkoor en in vocaal kwartet ‘Opus '90. Dit laatste ensemble won in 1998 samen met blokfluitensemble "La Falga" de tweede prijs in het concours van de Open Nederlandse Blokfluitdagen in Utrecht, met vertolkingen van renaissancewerken. Het ensemble heeft een breed repertoire, dat zich uitstrekt tot de hedendaagse muziek. Karin Vogelaar soleert regelmatig. Als oratoriumzangeres trad zij op met o.a. het Residentie Kamerkoor , het Leidse ensemble La Vostra Veu en de oratoriumvereniging Bennebroek. Ze werkte samen met dirigenten als Jos Vermunt, Richard Heidema en Rob Koolemans Beijnen. Op haar repertoire staan o.a. de Mis met blazers van Igor Strawinsky, de rol van Amor in "Orpheo ed Euridyce" van von Gluck, een mis van de Haagse componist Moet, de kleine orgelmis van Joseph Haydn en het Gloria van Vivaldi. Ze geeft tevens liedrecitals en treedt regelmatig op in uitvoeringen met orgel. Karin Vogelaar zong in masterclasses van Wout Oosterkamp (in het festival van Zeeuws Vlaanderen) en de Amerikaanse sopraan Sheila Barnes bij wie zij haar zangstudie heeft vervolgd. Karin trad op als soliste bij het beroemde mannenkoor "De Maastrichter Staer". Tevens soleerde zij in twee concerten met het kamerkoor "Gloriant" uit Rotterdam.

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Na het behalen van zijn mastergraad volgde hij middels een beurs van het Henri Roovers Fonds een postgraduale orgelopleiding aan de Universität für Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Hij volgde tevens diverse masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak en Zsigmond Szathmary. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij daarnaast politicologie. Sinds 2012 is Geerten organist van de Kloosterkerk in Den Haag en dirigent van het Wassenaars Kamerkoor.

Geerten heeft een breed repertoire, met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.

Naast solorecitals probeert hij het orgel ook op andere manieren aan een breder publiek te presenteren, door het instrument te combineren met andere genres en kunstdisciplines. Zo voerde hij diverse concerten voor orgel en orkest uit, waaronder het Concert voor orgel en orkest van Francis Poulenc en Kammermusik no. 7 van Paul Hindemith. Tevens werkte hij mee aan producties met orgel en dans en met elektronische muziek en orgel. Ook is hij actief als koorbegeleider, en werkte o.a. mee aan een uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten in het Concertgebouw Amsterdam en de Chichester Psalms van Leonard Bernstein in de Kloosterkerk. Met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.