Programma woensdag 6 april 2016

Trio Cortado: Hannah de Witte (fluit), Arthur Klaassens (hobo), Jasper Grijpink (klarinet)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

C. Avison (1709-1770)
Sonate a trè
W.A. Mozart (1756-1791)
Divertimento voor drie bassethoorns (nr.3)
L. Beethoven (1770-1827)
Variaties op 'La ci darem la mano'

Informatie over de uitvoerende(n)

Sinds december 2012 vormen Hannah de Witte, Arthur Klaassens en Jasper Grijpink Trio Cortado. De drie blazers kennen elkaar van hun gezamenlijke studietijd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het trio, met de ongebruikelijke samenstelling van fluit, althobo en basklarinet, viel al snel bij het publiek in de smaak.

De unieke bezetting heeft wel als gevolg dat er geen enkel stuk voor deze combinatie van instrumenten was geschreven. Eén oplossing hiervoor is het zelf bewerken van bestaande muziek. Dit geeft het trio de mogelijkheid veel verschillende muziek te spelen. Meesterwerken uit de klassieke tijd (Bach,
Beethoven, Mozart) worden afgewisseld met recenter repertoire (Ravel, Debussy, Honneger en Schumann) en met 'moderne muziek' van onder andere Elliot Carter. De arrangementen die Trio Cortado speelt zijn allemaal door de spelers zelf gearrangeerd.

Het maken van compleet nieuwe muziek laten ze liever over aan hun componerende collega's. Een aantal daarvan ging de uitdaging aan. In augustus 2013 is 'Slot Machine' van Christiaan Richter in première gegaan. Dit is het eerste stuk dat speciaal voor Trio Cortado is gecomponeerd, en Richter maakt hierin gebruik van maar liefst 9 instrumenten: piccolo, fluit, altfluit, hobo, althobo, esklarinet, klarinet in A- & Bb-klarinet en basklarinet. In het najaar van 2013 is Leonard Evers' 'Unpretentious but Virtuosic Minutes' aan het repertoire toegevoegd. De laatste aanwinst is ‘End of Summer' van Ruben Naeff.

Inmiddels heeft Trio Cortado flink aan de weg getimmerd. Trio Cortado speelde onder meer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Een aantal stukken van een concert in de zomer van 2013 is uitgezonden op Radio 4, waar het trio in september 2014 ook live te gast was (bij Opium op 4). In 2013 werd de halve finale bereikt van het Internationale Kamermuziekconcours Almere.

Hannah de Witte (1985) behaalde in 2012 haar diploma Master of Music met de beoordeling
“excellent” aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Marieke Schneemann. In 2010 studeerde ze voor haar bachelor met een 9 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Haar docenten waren Thies Roorda, Eline van Esch en Rien de Reede.
Regelmatig wordt ze als gastspeler gevraagd bij diverse professionele orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Holland Symfonia, de Marinierskapel en het Asko-Schönberg Ensemble.
Diverse masterclasses volgde ze van o.a. William Bennett, Trevor Wye, en Robert Dick.
Hannah maakt naast Trio Cortado deel uit van het Longinuskwintet en Duo Regentes.
Als fluitdocente is zij actief bij muziekverenigingen in de regio Den Haag.
Naast de moderne fluit studeerde Hannah traverso bij Marten Root en Kate Clark, in de vorm van bijvak.
Arthur Klaassens (1989) is op 9-jarige leeftijd begonnen met hobo spelen bij Ali Groen. Afgelopen seizoen heeft hij zijn master-examen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met onderscheiding behaald. Hij had les van Hans Roerade, Lucas Macias Navarro, Karel Schoofs en Alexei Ogrintchouk, en volgde masterclasses van o.a. Maurice Bourgue, Hansjörg Schellenberger, Bart Schneemann en Pauline Oostenrijk.
Hij heeft met verschillende orkesten gesoleerd, waaronder het Viotta Jeugdorkest, het Nieuw Mannheim Orkest en het symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium, met concerten van onder meer Mozart, Martinu en MacMillan. In 2009 was Arthur finalist van het Stichting Jong Muziektalent Nederland-concours. Bovendien ontving hij in dat zelfde jaar meerdere prijzen tijdens het Prinses Christina Concours.
Ook in de kamermuziek is hij zeer actief. Zo is hij onder andere mede-oprichter van Trio Cortado, een uniek houtblazerstrio bestaande uit fluit, althobo en basklarinet, waarvoor hij vele succesvolle arrangementen heeft gemaakt.
In 2010 heeft Arthur op uitnodiging van de Nederlandse ambassade van Tunesië en het Prinses Christina concours een solo-recital op een internationaal muziekfestival in Tunis gegeven. In Januari 2012 was hij geselecteerd om deel te nemen aan een exclusieve masterclass door Alexei Ogrintchouk in de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.
Arthur heeft ruime ervaring in het spelen bij de Nederlandse orkesten. Zo speelt hij geregeld onder andere bij Het Gelders Orkest, het Combattimento Consort, het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest, en als aanvoerder bij het Residentie Orkest, het ASKO|Schoenberg Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Jasper Grijpink (1985) had les van Jan van den Eijnden, Nido Roovers, Bas de Jong en Ab Vos. Hij sloot zijn bachelor in Den Haag af met een 9,5 en studeerde verder bij Pierre Woudenberg en in de ‘orkest master’ van het Residentie Orkest. In mei 2012 behaalde hij zijn masterdiploma met een 9 aan het Koninklijk Conservatorium als student van Pierre Woudenberg. Hij had ook les van Eric Hoeprich op historische instrumenten en volgde masterclasses bij Karl Leister, Martin Fröst, Michael Collins en Béla Kovács. Jasper remplaceerde bij onder andere het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, het Residentie
Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Noord Nederlands Orkest, het Asko | Schönberg Ensemble en het Radio Filharmonisch Orkest en speelde met diverse orkesten klarinetconcerten van onder meer Mozart, Finzi, Spohr, Adams, Shaw en Copland. In december 2011 speelde hij het 1e en 2e deel van het klarinetconcert van Mozart met het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Jac van Steen. In januari 2013 speelde Jasper de Nederlandse première het klarinetconcert (‘Movements for a clarinet concerto’) van Benjamin Britten. In april 2014 was Jasper één van de instrumentale solisten in Viviers opera Kopernikus in een productie van De Nederlandse Opera. Vanaf augustus 2015 is hij als (bas)klarinettist werkzaam bij het Residentie Orkest in Den Haag.
Tijdens zijn studie Politicologie in Leiden (BA, 2008) speelde hij in het orkest van LSKO Collegium Musicum waar hij in 2006 ook als bestuurslid actief was. Vanaf 2009 was Jasper actief in de besturen van Het Nieuwe Mannheim Orkest en het Nieuw Haags Ensemble. Dit laatste ensemble speelde in augustus en september 2012 de Nederlandse première van de opera ‘Death Knocks’ van Christian Jost.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.