Programma woensdag 20 april 2016

Klaas Trapman (piano)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

F. Schubert (1797-1828)
Sonate in E
- Allegro moderato
- Scherzo Allegro
- Adagio
- Scherzo Allegro
- Allegro patetico
F. Schubert
Liebesbotschaft (arr. Liszt)

Een tweehonderd jaar oude sonate vol jeugdige levenskracht. Het ongewone van deze sonate is de vijfdeligheid. Een tweede deel als scherzo naast nog een scherzo op de normale plaats is uniek. Schubert was in 1816 pas negentien jaar, maar hij had al veelvuldig blijk van meesterschap gegeven. Zijn vorming werd beheerst door als sopraan in koren te zingen en als violist in orkesten te spelen. Hij moet als jongetje de kunst van het componeren praktisch analyserend zich hebben eigen gemaakt. Hij had het voorrecht Salieri als leraar te hebben. Het eigene van Schuberts muziek is niet aan enige voorganger of tijdgenoot ontleend. Niemand heeft zich ook aan een voortzetting gewaagd.

Liszt was bijzonder onder de indruk van Schuberts muziek. In zijn vele transcripties van liederen, door wie ook geschreven, gaat Liszt ervan uit dat de luisteraar de tekst kent. Nu de zangstem ontbreekt compenseert hij dit gemis door begrippen uit de tekst in zijn arrangement uit te drukken.

 

Informatie over de uitvoerende(n)

Klaas Trapman   studeerde piano, orgel en theorie der muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is er nu docent voor theorie en piano, dit laatste alleen voor studenten Compositie. Hij heeft van kindsbeen af een neiging om verwaarloosde of vergeten compositie te presenteren.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.