Programma woensdag 17 augustus 2016

Willeke Smits, orgel (Utrecht)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Jan Pieterszoon Sweelinck 1562-1621
- Toccata in g

Johann Adam Reincken 1623-1722
- Fuga in g

Uit het Leningrad manuscript:
- Malle Sijmen

Uit het Susanne van Soldt manuscript:
- Brabanschen rondendans ofte Brand

Ad Wammes *1953
- Happiness

Johann Sebastian Bach 1685-1750
- Fantasia und Fuge in g, BWV 542

Toelichting:

Bach schreef zijn beroemde fantasie en fuga toen de organistenpost in de Jacobikerk van Hamburg vrijkwam in 1720. Als hommage aan de oud-organist Reincken van deze kerk, die Nederlandse wortels heeft, inspireerde Bach het thema voor de fuga op het oud-Nederlandse volksliedje 'Ik ben gegroet van':
Net als Reincken werd ook Sweelinck in Deventer geboren. Als tegenhanger van de fantasie en fuga van Bach aan het einde van het programma een zelfde soort dubbelslag aan het begin: de fuga van Reincken (zelfde toonsoort als de Bach-fuga) wordt voorafgegaan door een inleidende toccata van Sweelinck.

Het midden van het programma kenmerkt zich door 'lichte' muziek: uit de prive-verzamelingen uit de 17e eeuw hoort een volksliedje en een vrolijke rondedans. Daar tegenover het swingende 'Happiness' dat nog maar één jaar oud is: ter ere van mijn verjaardag gaf mijn man Ad Wammes een compositie-opdracht. Laat u verrassen door het resultaat!

Informatie over de uitvoerende(n)

Willeke Smits studeerde orgel (bij Kees van Houten en Reitze Smits), kerkmuziek (bij Bernard Winsemius) en koordirectie (bij Krijn Koetsveld) aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze diverse vervolgstudies (koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge).

Willeke heeft een bloeiende concertpraktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Ze is cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumentale Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk bespeelt.

Ze heeft daarnaast een privé-lespraktijk voor orgel en piano. Voor de stichting Kerkzang.nl organiseert zij de jaarlijkse Kerkmuziekdagen voor de Jeugd, waar kinderen en tieners in een muziekkamp kennis maken met vocale kerkmuziek.

Willeke bracht diverse cd's uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Een niet minder groot succes is de verschijning van 'Happiness', een cd waar je vrolijk van wordt!

Naast de muzikale werkzaamheden is Willeke bestuurslid van de Stichting Utrecht Orgelland. Meer info: www.willekesmits.nl

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.