Programma woensdag 6 september 2006

Andreas van Zoelen, saxofoons en Martien Maas, piano

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

De werken worden gespeeld op oude instrumenten uit de collectie van Andreas van Zoelen. Deze instrumenten en de te spelen werken worden door de uitvoerenden toegelicht.

Thomas H. Rollinson (1844-1928)
Rocked in the Cradle of the Deep

Fritz Kreisler (1875-1962)
Liebesfreud, arr. J. Gurewich (1896-1938) 

Rudy Wiedoeft (1893-1940)
Sax - O - Phun 

Rudy Wiedoeft
Valse Vanité

Hans Kox (1930)
Inventies (saxofoon solo)

Informatie over de uitvoerende(n)

Andreas van Zoelen (1978) studeerde saxofoon aan het Brabants Conservatorium bij Jean Pennings, alwaar hij zijn diploma (met onderscheiding) behaalde. Aan hetzelfde instituut studeerde hij directie bij Jan Cober. Daarnaast genoot hij compositielessen bij Alexandre Hrisanide en Jan van Dijk. Hij zette zijn studie saxofoon voort in Duitsland bij Carina Raschèr, de dochter van de saxofoon pionier Sigurd Raschèr. Als solist speelde Andreas in 1999 bij het Consortium Musicum Divertimento, tijdens een tournee door Frankrijk. Het seizoen daarna was hij eveneens als solist te gast bij het Euregio Jeugd Orkest. In 2000 was hij te gast op het Edinburgh International Festival in Schotland, waar hij een programma speelde met stukken voor bas saxofoon van Schotse en Nederlandse componisten. Meer dan 80 werken werden geschreven voor en opgedragen aan Andreas van Zoelen; een pionier op de bassaxofoon. Daarnaast geldt hij als autoriteit op het gebied van de geschiedenis van zijn instrument. Zijn omvangrijke collectie bestaande uit oude instrumenten, maar ook opnamen uit de begintijd van de saxofoon en geschreven bronnen is uniek. Als bas saxofonist is hij verbonden aan het Duits/Zwitserse Raschèr saxofoon Ensemble. Van Zoelen musiceerde daarnaast bij het Beethoven Orchester in Bonn, het Brandenburgs Staats Symfonieorkest, het Noord Nederlands Orkest Groningen, het Limburgs Symfonie orkest onder chef Ed Spanjaard en de Berliner Philharmoniker onder Sir Simon Rattle. Van Zoelen trad al vele malen op voor radio en televisie. In 1996 won hij de Aanmoedigingsprijs op het Concours voor Jong Muziek Talent. In 2000 was hij finalist in de Jur Naessens Muziekprijs Amsterdam voor nieuwe muziek; in 2002 was hij winnaar van de ‘Jacques de Leeuw' Jong Top Talent prijs. Van Zoelen gaf al verschillende lezingen en workshops, o.a. aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is docent aan het Factorium Tilburg, afd. podiumkunsten en het Fontys Conservatorium.

Martien Maas is geboren in 1963 te Deurne en studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Hij studeerde de hoofdvakken directie, schoolmuziek, piano docerend musicus en piano uitvoerend musicus. Al deze hoofdvakken heeft hij met succes afgerond. Bovendien behaalde hij het diploma ‘aantekening begeleiden'. Na zijn studie volgde hij masterclasses bij diverse gerenommeerde docenten. Op het uitvoerende vlak als pianist heeft Martien Maas ervaring als begeleider van solisten voor de radio en bij zomercursussen in Zwitserland, Oostenrijk en Spanje Hij maakte radio-opnames met o.a. Steven Mead en hij trad op in het T.V.programma ‘Reiziger in muziek'. Als solist voerde Martien Maas diverse pianoconcerten uit met orkest en maakte hij CD-opnames met de Johan Willem Friso Kapel, met het Daniel Speer Trombone Consort en met diverse andere vocale en instrumentale ensembles. Momenteel is Martien Maas als correpetitor verbonden aan het Brabants Conservatorium en daarnaast is hij actief als free-lance pianist en als dirigent.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.