Programma woensdag 18 januari 2017

Driekwartplus: Noor van de Wetering (hobo), Esther Damsma - in 't Groen (viool), Irma Haverkamp (altviool), Winde Reijnders (cello)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Gordon Jacob (1895–1984)                                  
Quartet for oboe and strings
Jean Françaix (1912-1997)                                
Quartuor pour Cor anglais, Violon, Alto et Violoncelle

Gordon Jacob was een van de meest conservatieve componisten van zijn generatie. In tegenstelling tot zijn tijdsgenoten die een meer romantische stijl hanteerden, componeerde Jacob sober en transparant en gebruikte meer structuren uit de barok- en de klassieke periode. Hier en daar is wat dissonantie te ontdekken, maar zijn muziek is nooit ontoegankelijk voor de luisteraar.

Hij was als componist ontzettend productief en scheef voor elke denkbare combinatie muziek. Hij had een grote affiniteit met blaasinstrumenten en in het bijzonder voor de hobo. Daar heeft Jacob meer werken voor geschreven dan enig ander blaasinstrument. Een van de meest typerende werken is het Oboe Quartet uit 1938. De sfeer van dit werk is pastoraal, waar menig componisten het geluid en karakter van de hobo goed bij vonden passen.

Begin jaren 60 raakte zijn muziek in onmin bij de avant-garde omdat zijn werk als te weinig vernieuwend werd beschouwd. Waar hij zelf over zei:

"I think the question of communication is important, because one never wants to write down to an audience, but at the same time I personally feel repelled by the intellectual snobbery of some progressive artists. The day that melody is discarded altogether, you may as well pack up music!"

De Franse componist Jean Françaix werd geboren in 1912 in Le Mans. Mede dankzij muzikale ouders en de aanmoedigingen van niemand minder dan Poulenc, werd zijn talent al vroeg ontdekt en koos hij voor een muzikale carrière. Hij studeerde o.a. bij Nadia Boulanger. Hij werd door de avant-garde elite nooit serieus genomen vanwege zijn muzikale uitstapjes naar de lichte muziek. Zijn muziek is een sprankelende synthese van klassieke muziek en jazz.
Zijn werken zijn helder, meestal beknopt en heeft een soort onbekommerde spontaniteit en lichtheid. Voor Françaix was het belangrijk dat men plezier aan zijn muziek beleefde.
Het Kwartet voor althobo bestaat uit vijf korte delen die zich als kleine karakterstukken presenteren, waarin snelle en langzame delen elkaar afwisselen. Er werd vaak gezegd dat de muziek van Françaix erg makkelijk klonk, maar volgens de componist zelf werd dat alleen gezegd door mensen die zijn muziek nog nooit hadden uitgevoerd.

Informatie over de uitvoerende(n)

Noor van de Wetering (hobo), Esther Damsma-in 't Groen (viool), Irma Haverkamp (altviool) en Winde Reijnders (cello) zijn de vier bevlogen leden van hobokwartet Driekwartplus. Sinds 2013 spelen wij het mooie repertoire voor deze bijzondere bezetting: de heldere klank van de hobo en de rijke kleuren van de althobo combineert prachtig met het warme geluid van de strijkers. Wij laten dit graag aan u horen!

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.