Programma zaterdag 4 november 2017

Harmen Trimp & Geerten van de Wetering (orgel); Mayke van Veldhuizen, Sherise Strang & Debora Regoli (dans); Matthijs van der Moolen (trombone)

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 'Hier sta ik' 500 jaar Reformatie in muziek en dans

Harmen Trimp & Geerten van de Wetering (orgel); Mayke van Veldhuizen, Sherise Strang & Debora Regoli (dans); Matthijs van der Moolen (trombone)

Programma

Praeludium Es-dur (BWV 552)                      Johann Sebastian Bach

Thema: Strijd

Sarabande uit 5e Cellosuite - Johann Sebastian Bach

Ein feste Burg – Jean Langlais

Sonata no. 5/1 - John Ernst Galliard

Thema: Vrijheid

Christ lag in Todesbanden (BWV 695) - Johann Sebastian Bach

Christ lag in Todesbanden – Anthon van der Horst

Sonata no. 5/2 - John Ernst Galliard

Thema: Individualiteit

Improvisatie

Sonata no. 5/3 - John Ernst Galliard

Fuga Es-dur (BWV 552)                     Johann Sebastian Bach

In de week van Hervormingsdag vindt er op twee locaties een concert plaats waarbij op een bijzondere manier wordt stilgestaan bij 500 jaar Reformatie. In muziek, dans en voordracht zullen thema’s uit de Reformatie, die nog altijd actueel zijn, belicht worden. Deze thema’s zullen zijn: strijd, vrijheid en individualiteit. Een uitdagend en zinnenprikkelend programma met muziek van Bach tot Anthon van der Horst en improvisatie, (twee) orgel(s), dansers en instrumentalisten. Choreografe Mayke van Veldhuizen ontwierp bij deze muziek een moderne dans welke uitgevoerd wordt door Mayke zelf, Sherise Strang en Debora Regoli.

De orgels worden bespeeld door Geerten van de Wetering en Harmen Trimp. Daarnaast verleent trombonist Matthijs van der Moolen zijn medewerking. Een uniek concert waarbij niet alleen de orgels maar ook de ruimtelijke mogelijkheden ten volle worden benut!

poster4nov17.jpg

Informatie over de uitvoerende(n)

Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en geerten7.jpgkerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens zijn master aan het conservatorium ontstond de eerste kennismaking met de muziek van Van der Horst, waarna verdere verdieping in de persoon en zijn muziek volgde. Na het behalen van zijn mastergraad studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Eerder dit jaar was hij een van de deelnemers aan het improvisatieconcours van het Internationale Orgelfestival in St. Albans (GB). Geerten is organist van de Kloosterkerk en dirigent van het Wassenaars Kamerkoor. Hij heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e  eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde diverse premières en concerteerde op uiteenlopende podia, waaronder het Concertgebouw Amsterdam.

Harmen Trimp studeerde bij Jos van der Kooy orgel aan het Koninklijk Conservatorium te harmentrimp.pngDen Haag. In 2013 behaalde hij zijn master met een eindrecital in de Westerkerk te Amsterdam met onder andere muziek van Van der Horst op het programma. Harmen is hoofdorganist van de Kapel van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit te Amsterdam en vervangend organist van de Westerkerk te Amsterdam en de Kloosterkerk te Den Haag. Als improvisator ontving hij diverse prijzen. Vorig jaar werd hij toegelaten tot het prestigieuze Improvisatieconcours van het Internationale Orgelfestival in Haarlem. Harmen promoveert momenteel bij Hans Fidom aan de Vrij Universiteit op een onderzoek naar de muziek van Jan Zwart (1877-1937). Aan de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen studeerde hij geschiedenis.

Mayke van Veldhuizen is 25 years and born and raised in The Netherlands. In June 2016, she graduated Bachelor Dance at the Amsterdam University of Arts, artistic directors Eddi de Bie and Gerleen Balstra. Besides her study, she did many intensives and masterclasses abroad, for example several Gaga intensives, Hofesh Shechter intensive and David Zambrano’s flying low intensive. She joined in 2015 Vertigo International Dance Program (Israel) and danced in choreographies of Mats Ek, Nacho Duato and Sacha Waltz.MaykeVeldhuizen1.JPG

Mayke works as a freelance dancer and creator. In 2016 she made the film “Meragesh” and received a funding from interfaculty project of the Amsterdam University of Arts. The film is selected for many international dance film festivals, like Festival of Recorded Movements in Vancouver or Espacio Revuelo in Chili. In 2016 she choreographed a new piece called “De Weg” with dancers from Centro Cultural Segundo Piso in Mexico. She collaborates many times with various interdisciplinary artist, like musicians, directors and costume designers. She gave workshops to Vertigo International Dance Program (Israel, 2015), Circus Department at Codarts Rotterdam (the Netherlands, 2016) and Universidad de las Américas Puebla (Mexico, 2016). Since 2014 Mayke dances in the choreographies of Jamie de Groot in dance company the Kitchen.

Matthijs van der Moolen (1994) is een Nederlandse trombonist, gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk van oude (en nieuwe!) muziek. Op dit moment studeert hij de master historisch trombone (uitvoerend) aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) bij Charles Toet. In 2016 rondde hij aan dezelfde instelling al de bachelorstudies klassiek trombone en historisch trombone af. Hij studeerde klassiek trombone bij Pete Saunders en Timothy Dowling.matthijsvandermolen.jpg

Als historisch trombonist is Matthijs actief in diverse professionele ensembles en orkesten, en is mede-oprichter van het ensemble Castello Consort. Dit jonge ensemble specialiseert zich in zeventiende-eeuwse muziek vanuit de basisbezetting van viool, trombone, cello en orgel of klavecimbel, en treedt regelmatig op in vooraanstaande binnen- en buitenlandse concertseries en festivals. Ook is het Castello Consort sinds 2017 onderdeel van eeemerging, een Europees programma waarin de meest veelbelovende jonge ensembles onder andere masterclasses en internationale concerten aangeboden krijgen. Daarnaast gaf Matthijs solistische recitals op (originele) negentiende-eeuwse trombones, in combinatie met Érard-vleugel of orgel.

Ook op moderne instrumenten speelt Matthijs nog regelmatig concerten, zowel solistisch als kamermuziek en in orkesten, waarbij de nadruk ligt op nieuwere muziek. Hij is mede-oprichter van het kamermuziekensemble Ongestreken, dat in een bijzondere samenstelling klassieke muziek naar een breed publiek brengt. Daarnaast is Matthijs eerste trombonist van Ars Musica, een jong professioneel orkest dat onder leiding staat van dirigent Patrick van der Linden. Ook werkt hij regelmatig mee aan tv-opnames van EO Nederland Zingt.