Programma woensdag 15 november 2017

Ralph Rousseau Meulenbroeks, viola da gamba

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Fantasie in c kl.t.
Adagio – Allegro – Adagio – Allegro - Allegro
Fantasie in e kl.t.
Largo – Presto -Vivace
Fantasie in D gr.t.
Vivace – Andante – Vivace - Presto
Fantasie in G gr.t.
Scherzando – Dolce – Spirituoso
Fantasie in Bes gr.t.
Allegro – Largo – Allegro

 

Voor het eerst sinds 1735

Pas in 2016 werden ze opnieuw uitgegeven, na eind 2015 te zijn ontdekt in een bibliotheek in Osnabrück: 12 fantasieën voor viola da gamba solo door niemand minder dan Georg Philipp Telemann (1681-1767).

Oorspronkelijk gecomponeerd voor een Franse gambist (Marcel Chaunier) in 1735, zijn de stukken tot 2015 onbekend gebleven. De fantasieën voor fluit, viool en klavecimbel waren er al, bekend en geliefd. De gambisten moesten het doen met één sonate voor viola da gamba solo van deze grootmeester.

En nu zijn er ineens 12 nieuwe stukken. Een waar paradijs voor de viola da gambaliefhebber. Ralph Rousseau is vooral bekend voor zijn spel op de solo-gamba en heeft zich dan ook onmiddellijk op deze nieuw ontdekte stukken gestort. In dit programma speelt hij er vijf.

Informatie over de uitvoerende(n)

Ralph Rousseau  speelde op 8-jarige leeftijd piano en (bas-)gitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.

In 1996 schakelde hij over op de viola da gamba. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het zevensnarige instrument. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Zijn cd ‘Chansons d’amour’ werd bekroond werd met de Edison Klassiek Publieksprijs.Ralph Rousseau.png

Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.

Minstens evenveel besproken worden Ralph’s losse presentatie en opvallende verschijning. Al zijn concertprogramma’s worden door hem zelf aan elkaar gepraat waardoor hij zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer weet te creëren. Ook in verschillende theaterproducties heeft zich bewezen. Hij laat niemand onberoerd!

Hij speelde de solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest, het Philharmonia Orchestra en het Krakau Philharmonisch Orkest en werkte met dirigenten als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenzy en Ivan Fisher, maar ook met musici uit andere stijlen zoals Erik Vloeimans, Lenny Kuhr en Ad Visser. Verschillende componisten droegen verder nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.

Ralph is verder een gevorderd t’ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica onderwijs en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger en in 2011 cum laude zijn Master of Education aan de Universiteit Utrecht.

Ralph’s nieuwste project is een samenwerking met multimediakunstenaar Ad Visser: Ad Visser & Rousseau.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.