Programma woensdag 16 mei 2018

Karin Kuijper & Janine de Leeuw (piano)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

George Bizet (1838-1875)
Jeux d'enfants opus 22 (12 kinder spelen)

-L'escarpolette (de schommel)

-La toupie (de tol)

-La poupée (de pop)

-Les chevaux de bois (stokpaardjes)

-Le volant (de vlieger)

-Trompette et tambour (trompet en trommel, een kindermarsje)

-Les bulles de savon (bellen blazen)

-Les quatre coins (de vier hoeken)

-Colin-Maillard (blindemannetje)

-Saute- mouton (bokje springen)

-Petit mari, petite femme (vadertje en moedertje)

-Le bal (het kinderbal)
 
George Gershwin (1898-1937)

-Prelude 1:  allegro ben rimato e deciso

-Prelude 2: andante con moto e poco rubato

-Prelude 3:  agitato

 

George Bizet componeerde deze 12 karakterstukken voor piano quatre-mains in 1871. Het werk werd meteen georkestreerd, d.w.z vijf van  de twaalf werken. Later werden de andere 8 door andere componisten ook georkestreerd. De stijl is zeer expressief en treffend.
Bizet is vooral bekend geworden door zijn opera Carmen. Het duet van de Parelvissers uit deze opera is wereldberoemd geworden. Deze opera schreef hij twee jaar later dan de Jeux d'enfants. Helaas overleed hij plotseling in 1875, hij maakte de première van deze opera niet meer mee.

De preludes van George Gershwin dateren uit een productieve periode in zijn leven, de twintiger jaren van de vorige eeuw. Aanvankelijk was het de bedoeling om - net als Chopin en Debussy - 24 preludes te schrijven. Hoewel hij er meerdere componeerde, werden er uiteindelijk drie uitgegeven in 1926. Door de afwisseling van tempi ( snel - langzaam - snel) heeft dit drietal als geheel wel wat weg van een sonate. Het wordt dan ook vaak als zodanig als geheel uitgevoerd.
Ondanks zijn klassieke opleiding liet Gershwin zich inspireren door populaire stijlen als jazz en latin, onmiskenbaar ook bij deze preludes!

 

Informatie over de uitvoerende(n)

Na haar Gymnasiumopleiding studeerde Janine de Leeuw piano aan het Utrechts Conservatorium bij Ria Groot. Al tijdens haar opleiding legde zij zich toe op de kamermuziek. Zij begeleidde vele zangers en instrumentalisten onder leiding van o.a. Thom Bollen.

Ook na haar studie bleef het samenspelen favoriet.  Als begeleidster van fluitiste Anne-Marie van den Berg ontdekte zij de muziek van de twintigste eeuw, met pianiste Dorothée Fonteijn vormde zij jarenlang een piano-duo en in theater Branoul in Den Haag werkte ze mee aan verscheidene theaterproducties o.l.v. Rein Edzard.

Met veel plezier treedt Janine regelmatig op met Salonensemble Dames Danzi.

De samenwerking met pianiste Karin Kuijper is zeer inspirerend en heeft al tot meerdere succesvolle optredens geleid. Samen (her)ontdekken zij het uitgebreide en prachtige repertoire voor vier handen aan een piano.

 duo-kuijper-de-leeuw.jpg

Karin Kuijper studeerde hoofdvak piano aan het Gronings Conservatorium bij Akke Ferguson-Walma van der Molen en voltooide haar pianostudie bij Sumiko Nagaoka aan het Conservatorium in Utrecht.

Naast het lesgeven begeleidt zij vooral graag en vaak koren en zangers. Sinds 2011 maakt zij deel uit van de theaterproductie 'Kom vanavond met verhalen' van theatergroep De Kern. Verder voerde zij samen met dominee Carel ter Linden 'Die sieben letzte Worte unseres Erlösers' van Haydn uit, een combinatie van woord en muziek. Momenteel werkt ze als pianiste mee aan de theaterlezing 'Madame Manet' met Ton van Kempen en Nicoline van de Beek. Sinds 2009 vormt Karin Kuijper met Janine de Leeuw een pianoduo. Met veel passie en plezier werken ze aan een mooi repertoire en verzorgen ze concerten als duo 'Kuijper de Leeuw'.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.