Programma woensdag 19 september 2018

Duo Albarus: Martin Grudaj, cello en Elena Malinova, piano

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Arvo Pärt (1935)
-Spiegel im Spiegel

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonate voor cello en piano op. 5 nr.2
-Adagio sostenuto e espressivo
-Allegro molto piu tosto presto
-Rondo Allegro.

Informatie over de uitvoerende(n)

Cellist Martin Grudaj, van Albanese afkomst, begon in zijn geboortestad op zesjarige leeftijd met zijn cellolessen. In 1989 studeerde hij met een 10 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tirana. In 1995 pakte hij in Groningen zijn cellostudie opnieuw op met als leermeester Lucia Swarts.
In 1999 studeerde hij met de hoogste lof af aan het Prins Claus Conservatorium als docerend musicus. Daarna specialiseerde hij zich onder leiding van de docenten Lucia Swarts en Troels Svane als uitvoerend musicus/solo-cellist aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, welke opleiding hij in 2001 eveneens cum laude voltooide. De tweejarige opleiding specialisatie kamermuziek rondde hij het jaar daarop in één jaar af met als onderscheiding: ‘Uitmuntend kamermusicus'.
Tijdens zijn studie voerde hij het celloconcert van Luigi Boccherini in Bes-Groot uit met het studentenorkest van Conservatorium Groningen onder leiding van Nicolas Kremer.In de afgelopen jaren soleerde Martin regelmatig met verschillende orkesten,waar onder Drents Kamerorkest Divertimento in celloconcerten van Robert Schumann en Camille Saint-Saëns.
Voor de stichting UAF heeft Martin aan meerdere cd's meegewerkt. Met het Orion-ensemble nam hij een cd op met een bewerking voor cello en trio van bekende werk van Max Bruch " Kol Nidrei".Met het Nederlands Studenten Orkest heeft Martin dit werk uitgevoerd in de Haagse Anton Philips concertzaal. Hij remplaceert regelmatig in het Noord-Nederlands Orkest en was aanvoerder van de cellogroep in het Amsterdamse Opera Philharmonic Orkest.

duo Albarus.png

Elena Malinova werd in 1976 geboren in Sint-Petersburg, waar zij de school voor speciaal getalenteerde kinderen volgde. Al tijdens haar studie gaf ze concerten in diverse plaatsen in Rusland, Finland en Duitsland. In 1993 was Elena een van de winnaars van het Internationaal Pianoconcours in Italië.
Sinds 1995 woont en werkt Elena in Groningen, waar ze studeerde bij Alexander Makarov aan het Prins Claus Conservatorium. Haar concerten in en om Groningen waren zeer geslaagd en haalden soms de landelijke pers.
In mei 1999 behaalde ze, met een 9,5 als eindcijfer, haar examen eerste fase. In 2000 trad ze op met het Noord Nederlands Orkest in een pianoconcert van Mozart. In juni 2001 rondde ze haar studie in de tweede fase af bij Naum Grubert, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Vanaf 2001 is Elena werkzaam als co-repetitor bij het Prins Claus Conservatorium en bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In die hoedanigheid begeleidde zij masterclasses van o.a. David Geringas, Troels Svane, Quirine Viersen en Vera Beths, alsmede masterclasses in het kader van het Groninger Peter de Grote Festival.

Als Duo Albarus hebben ze een aantal Cd’s opgenomen en  gaven ze talloze concerten door heel Nederland. De naam van het duo verwijst naar hun respectievelijke vaderland: Albanië en Rusland.

Met regelmaat word het Duo uitgenodigd  o.a. in Frankrijk, België en Duitsland. In 2006 trad het duo op in het Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.