Programma woensdag 2 januari 2019

Geerten van de Wetering, orgel: Nieuwjaarsconcert

Programma Nieuwjaarsconcert

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Das alte Jahr vergangen ist (BWV 614)
Uit: Orgelbüchlein

Gabriël Verschraegen (1919 – 1981)
Scherzo
Uit: Sonate in e (1948)

Piet Post(1919 – 1979)
Partita diverse sopra ‘De lofzang van Maria’ (1948)

Germaine Tailleferre (1892 – 1983)
Nocturne (1977)

Dietrich Buxtehude (1637 – 1707)
Praeludium, Fuga et Ciaconna C-dur (BuxWV 137)

geerten2018.jpgGeerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker. Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor.  Daarnaast is hij artistiek adviseur voor Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). Afgelopen zomer won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek en speelde premières van diverse Nederlandse composities. Als solist concerteert hij in binnen- en buitenland, ook werkt hij regelmatig samen met koren en orkesten. Belangrijke elementen binnen zijn repertoire zijn daarnaast muziek van onderbelichte componisten en bijzondere, zelden uitgevoerde composities. Hij voerde o.a. het complete orgeloeuvre van Paul Hindemith en Anthon van der Horst uit, inclusief werken voor orgel en orkest. Naast het orgel als solistisch instrument te presenteren, gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.