Programma woensdag 17 april 2019

COPRARIO CONSORT: Esther Kronenburg, sopraan Juun Voorhoeve, gamba en barokgitaar Saartje Schrage, gamba en blokfluit

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Loyset Compere (c. 1445-1518)
Venez regrets

Giovanni Coprario (c. 1575-1626)
Tis now dead night
uit: Funeral Teares, 1606
 
Giuseppe Tartini (1692-1770)
Stabat Mater
 
Giambattista Martini (1706-1784)
Responsorium: In monte Oliveti
 
John Dowland(c. 1563-1626)
Flow my tears
 
Loyset Compere (c. 1440/45-1518)
Va-t-en, regret

Informatie over de uitvoerende(n)

Het Coprario Consort is een groep professionele musici die zich hebben toegelegd op het spelen van consortmuziek uit de voornamelijk Engelse en Italiaanse Renaissance.

De instrumenten waarop het Coprario Consort speelt zijn kopieën van historische instrumenten, die door hedendaagse bouwers werden nagebouwd. Het consort heeft diverse viole da gamba’s in gebruik, variërend van de kleine altgamba’s tot grote basgamba’s.

De musici van het Coprario Consort studeerden af aan de Conservatoria van Tilburg, Utrecht en Rotterdam. Zij spelen geregeld op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten.

coprario consort.jpg

 

Esther Kronenburg is begonnen met zingen tijdens haar studie Italiaans in Utrecht. Ze nam privézangles bij Naomi Hanai en Renee Kartodirdjo.

In 2008 begon ze met de studie Oude Vocale Muziek aan het conservatorium van Tilburg, en volgde Esther masterclasses bij o.a. Jill Feldman, Anne Azéma , Johannette Zomer, Raquel Andueza en Evelyn Tubb. In 2012 heeft ze haar studie afgerond.

Esther treedt op als solozangeres maar voornamelijk in ensembleverband, met de nadruk op muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Ze zingt in onder andere het Hemony ensemble,  Trigon en Cantores Sancti Gregorii. Met deze ensembles heeft ze opgetreden in oude muziekfestivals in Nederland, België en Rusland.

Saartje Schrage studeerde cum laude af als blokfluitist aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget (2003), met een specialisatie in Consortspel en Historische Uitvoeringspraktijk. Daarnaast volgde zij lessen bij blokfluitisten Saskia Coolen en Anneke Boeke. Tijdens haar studie in Utrecht ontwikkelde zij steeds meer interesse in consortspel en zijn achtergronden; daarvoor volgde zij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag diverse lessen.

Na afronding van haar studie in Utrecht studeerde Saartje een periode Renaissance muziek aan de Musikhochschule Trossingen (Duitsland) bij Kees Boeke. Tijdens haar studie in Trossingen raakte zij geïnteresseerd in de viola da gamba; tegenwoordig studeert Saartje gamba bij Nick Milne.

Saartje is oprichter en artistiek leider van het Utrecht Baroque Ensemble en het Coprario Consort. Naast haar werkzaamheden voor beide ensembles is Saartje een veelgevraagd ensemble-speler op blokfluit en viola da gamba bij diverse ensembles in Nederland en daarbuiten, en speelde zij op diverse oude muziekfestivals, op Nederlandse en Duitse radio en televisie.

Juun Voorhoeve heeft na haar studie psychologie gekozen voor muziek. Ze volgde de opleiding klassiek gitaar en kamermuziek aan het Rotterdams conservatorium en afgesloten met het solodiploma.

Het ‘Nederlands Gitaarduo’ werd opgericht met Erik Otte; het ‘Concours International de guitare en duo’ in Montélimar gewonnen, CD’s gemaakt en veel concerten en masterclasses gegeven in Zuid Afrika, ZO Azië, Canada, Europa en natuurlijk in Nederland.

Vanuit de liefde voor oude muziek is Juun gambalessen gaan nemen bij Paulina van Laarhoven en is inmiddels een gewaardeerd begeleider op de violone en viola da gamba. Daarnaast speelt ze ook barokgitaar. Ze maakt deel uit van het Coprario Consort en van het Carminis Consort.

Over de naamgever van het consort
John Cooper (c. 1575-1626) was een in Engeland opgeleid musicus, en werd gerekend tot de meest favoriete componist van Koning  Charles I. Onder leiding van Cooper musiceerde een selecte groep musici voor Charles I, en alhoewel zijn muziek niet veel gedrukt en verkocht werd in zijn eigen tijd, werden zijn pennenvruchten kort na zijn overlijden veelvuldig gekopieerd en gebruikt in gegoede kringen.
Er is veel onbekend over de levenswandel van Cooper. Zeker is wel dat hij in Engeland werd geboren, en in zijn vroege carrière naar Italië vertrok, en in Italië zijn naam aanpaste tot Giovanni Coprario. Zijn erfenis bracht een collectie met luitliederen, Italiaanse madrigalen en bundels met consortmuziek.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.