Programma zaterdag 23 november 2019

Trio Cortado: Hannah de Witte (fluit), Arthur Klaassens (althobo), Daniel Boeke (basklarinet) & Geerten van de Wetering (orgel)

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Bewerkingen van composities van Ravel en Bach voor orgel, fluit, althobo en basklarinet

M. Ravel – Ma mère l’Oye
J.S. Bach – Fantasie en Fuga g moll (BWV 542)
M. Ravel – Daphnis en Chloé (selectie)

In dit programma ontmoeten het grootse orgel en het kleine, uniek bezette Trio Cortado elkaar. Het orgel is op zichzelf al in staat om hele symfonie-orkesten omver te blazen. Wat kan Trio Cortado daar nog aan toevoegen?
Om die vraag te beantwoorden beginnen we klein. Met z'n drieën spelen wij Ma Mère l'Oye van Maurice Ravel, een stuk over de kinderverhalen van Moeder de Gans. Pas in de epiloog, de Apotheose, komt het orgel erbij ter verrijking.
Daarna volgt een moment van volwassen bezinning: Bach's beroemde Fantasie en Fuga in G-klein is een krachtige illustratie van volwassen meesterschap.
Het programma sluit af met de stormachtige adolescentie van Daphnis en Chloé. Uit dit meesterlijke ballet van Ravel spelen we een selectie. Deze muziek vormt de ideale ontmoetingsgrond voor het brede klankpalet van het orgel en de virtuoze kleuren van Trio Cortado. Hier komt de combinatie van deze instrumenten volledig tot zijn recht.
Entree: 10 euro. Er is geen voorverkoop. Kerk is een half uur voor aanvang van het concert geopend!

Informatie over de uitvoerende(n)

Trio Cortado: Hannah de Witte (fluit), Arthur Klaassens (althobo), Daniël Boeke (basklarinet) & Geerten van de Wetering (orgel)

Voor meer info over de musici zie: trio en organist. triocortado_orgel2019.jpg

Trio Cortado is een hecht trio van jonge blazers die uitblinken door hun virtuoze spel, briljante arrangementen en haarscherp samenspel. De unieke bezetting geeft het ensemble een uitzonderlijke sound die zowel subtiel en fijnzinnig als krachtig en dynamisch is.

Omdat er bijna geen oorspronkelijke muziek voor deze bezetting was geschreven heeft Trio Cortado bijzonder veel vrijheid in hun repertoirekeus. Muziek in allerlei genres van de 16e eeuw tot nu wordt door de spelers zelf gearrangeerd voor de bezetting van fluit, althobo en basklarinet. Hun componerende collega's schrijven bovendien nieuwe muziek voor hen: Christiaan Richter ('Slot Machine', 2013), Leonard Evers ('Unpretentious but Virtuosic Minutes', 2013) en Ruben Naeff ('End of Summer', 2014) maakten werken voor Trio Cortado.

Sinds hun oprichting in 2012 speelde Trio Cortado onder meer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, was meerdere malen te horen op Radio 4, en speelde in kamermuziekseries door heel Nederland en België. In 2013 werd de halve finale bereikt van het Internationale Kamermuziekconcours Almere, en in 2017 verscheen hun debuut-cd Couleur Locale bij het label 7MNTN. Lovende recensies prezen de "regenboog aan kleuren" die Trio Cortado te bieden heeft.

Hannah de Witte (1985) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Eline van Esch, Thies Roorda en Rien de Reede en behaalde uiteindelijk haar masterdiploma bij Marieke Schneeman aan het Conservatorium van Amsterdam.
Hannah de Witte.jpgZe is als remplacant te horen in verschillende orkesten en ensembles, zoals bijvoorbeeld het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Asko|Schönberg en geeft fluitles in de omgeving van Den Haag. Sinds 2017 is ze 1e fluitiste in de KMKJWF te Assen.

Naast de moderne fluit deed Hannah ook een bijvak traverso, de barokke voorloper van de dwarsfluit. Sinds kort verdiept Hannah zich ook in de psyche van Trio Cortado.

Arthur Klaassens (1989) begon met hobolessen bij Ali Groen. Na een hobostudie bij Hans Roerade, Lucas Macias Navarro, Karel Schoofs en Alexei Ogrintchouk behaalde hij in 2014 zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Naast Trio Cortado is Arthur ook te horen in verschillende orkesten en ensembles door het hele land. Hij speelt bij onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Het Gelders Orkest.
Arthur Klaassens.jpgBehalve hobospelen geeft Arthur les, én is hij een begenadigd arrangeur. Het grootste deel van het repertoire van Trio Cortado is door hem gearrangeerd! Arthur is ook het culinaire geweten van Trio Cortado.

 

Daniel Boeke (1988) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met Pierre Woudenberg. In 2013 behaald hij zijn Master diploma, gespecialiseerd in solo, kamer en ensemble muziek repertoire van de twintigste eeuw, met zeer hoge waardering van de commissie. Tijdens zijn studie heeft hij masterclasses gevolgd bij vooraanstaande musici als Karl Leister en Martin Frost en Michael Collins.
Hij wordt geselecteerd voor het prestigieuze programma van de Ligeti Academie, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw. In 2013 wordt hij geselecteerd voor het Meester-Gezel programma, een serie concerten door heel Nederland samen met zijn leraar,Pierre Woudenberg. In 2014 speelt hij in de productie “Kopernikus” van NJO en DNO, en maakt zo contact met opera en muziektheater. Ook heeft hij gespeeld in de productie van Opera Zuid en ICK Amsterdam “De Soprano's”.Daniel Boeke.jpeg
Sinds 2013 is hij oprichter en musicus van Oerknal, hedendaagse muziek ensemble dat zich inzet voor vernieuwing van de concert ervaring, en samenwerkingen aangaat met verschillende disciplines. Met Oerknal speelt hij veel  uiteenlopende nieuwe muziek, van bijvoorbeeld John Zorn, Ralph Shapey, Jason Eckhardt, David Lang, Lewis Nielson en veel jonge componisten die voor het ensemble nieuwe composities hebben gemaakt. Met deze groep geeft hij concerten, lezingen en workshops voor jonge componisten en musici in heel Europa (Griekenland, Kosovo, Turkije, Italië).
Sinds 2017 is speelt hij in de Art-rock band Sycamore Age, dat hun derde studio album uitbrengt in 2019. Ook heeft hij met andere bands gespeeld, onder andere Stargaze (NL-DE), These New Puritans (VK), Andrea Chimenti (IT), Navarone (NL) en Gooseboard (NL). Daniel werkt regelmatig samen met ASKO|Schönberg, DNO, Rotterdam Philharmonisch Orkest, Amsterdam Philharmonia, ICK/Opera Zuid. Ook werkt hij als freelance performer voor verschillende nieuwe muziek festivals door Europa.

Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker.geerten2018.jpg
Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor. Daarnaast is hij bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden en artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. In datzelfde jaar verscheen zijn eerste solo-cd, 1918 – Organ music from a new era, die in de pers enthousiast werd ontvangen.
Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde premières van diverse Nederlandse composities, waaronder werken van Kate Moore, Klaas de Vries en Willem Boogman. Als solist concerteert hij in binnen- en buitenland, ook werkt hij regelmatig samen met koren en orkesten. Naast het orgel als solistisch instrument te presenteren, gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.