Programma woensdag 18 september 2019

De Blauwe Lijster: Yvonne Rietbergen (blokfluit), Ayumi Matsuda (blokfluit), Henriette Wirth (barokharp)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Sweet Sounds: muziek van de Britse eilanden

Turlough O’Carolan (1670-1738)
Variations on the scottish air ‘When she came ben”
 
Gottfried (Godfrey) Finger (ca. 1660)
Sonata V op. 2:  Poco Largo ,Vivace,Adagio, Poco Largo
 
Henry Purcell (1659-1695)
Two in one upon a ground (1690)
 
Georg Friedrich Handel (1685-1759)
Triosonata in F
 
John Playford (eerste editie 1651)
Lady Catherine Ogle – uit: “The English Dancing Master”

Informatie over de uitvoerende(n)

Ensemble De Blauwe Lijster verbindt verhalen met muziek en geeft muzikale voorstellingen rond een verhaal en concerten, voor zowel kinderen als volwassenen.

Elke voorstelling is een combinatie van vertelling en muziek, een muzikaal verhaal. We betrekken graag ons publiek bij de voorstelling d.m.v. interactieve elementen en nodigen hen op die manier uit deel te hebben aan het verhaal. Elke voorstelling krijgt zo een eigen en uniek karakter.

Tijdens onze concerten geven we graag een gesproken toelichting als daarvoor gelegenheid is en na afloop is er tijd om vragen te stellen en van gedachten te wisselen.

Om de fantasie aan te wakkeren en een mooie sfeer te creëren worden bij elk muzikaal verhaal afbeeldingen getoond. Voor kleine groepen maken we gebruik van de traditionele Japanse kamishibai (vertelkastje), voor grote groepen worden de afbeeldingen geprojecteerd.

Alle muziek is akoestisch en we gebruiken ons meesterschap en jarenlange ervaring om die zo mooi mogelijk te vertolken. De muziek in de voorstellingen bestaat uit (delen van) bestaande composities, improvisatie en geluidseffecten. Voor onze concerten stellen we programma’s samen met een schat aan muziek uit heden en verleden. We laten onze luisteraars graag kennismaken met de betovering die van live muziek uitgaat.

 

Yvonne Rietbergen is werkzaam als blokfluitist, muziekdocent en musicoloog. Ze studeerde blokfluit aayvonne rietbergen.jpgn de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Reine Marie Verhagen en Heiko ter Schegget en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Ze speelt in diverse formaties, overwegend oude, maar ook nieuwe muziek, op diverse typen fluiten. Sinds enige tijd speelt ze traverso (historische dwarsfluiten uit de renaissance en barok) en volgt lessen bij Clare Beesley in Den Haag.

Enkele jaren geleden begon ze met het ontwikkelen van muzikale verhalen. Ze is daarin niet alleen actief als speler en verteller, maar ontwerpt en vervaardigt ook geregeld attributen en afbeeldingen.

Ayumi Matsuda werkt als uitvoerend musicus samen met diverse musici en kunstenaars, waaronder  Simsa Cho en videokunstenares Kyoko Inatome. Ze werkte samen met een groot aantal componisten, waaronder Pablo Escande en Koji Asano. Daarnaast is Ayumi werkzaam als muziekdocent aan de International School of Amsterdam. Ayumi studeerde blokfluit aan de Toho-Gakuen School of Music in Japan bij Hirohiko Nakamura, Ken Iimuro en Kazuo Hanaoka. Ze vervolgde haar studie in Nederland aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Heiko ter Schegget en Leo Meilink. Tijdens haar studie in Nederland studeerde ze als uitwisselingsstudent aan de Escola Sperior de Musica de Lisboa bij Pedro Couto Soares en Stephen Bull. Ze werkte samen met diverse musici en een groot aantal componisten, waaronder Pablo Escande en Koji Asano. Daarnaast is ze werkzaam als muziekdocent.Ayumi Matsuda.jpg
Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met Alexandertechniek en zag de voordelen die het musici bracht. Inmiddels is ze zelf gediplomeerd Alexandertechniek-docent.

 

 

Henriëtte Wirth studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij Klára Würtz en Paolo Giacometti, Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Herman Stinders en pianoforte bij Piet Kuijken en Bart van Oort aan respeHenriëtte Wirth.jpgctievelijk het Koninklijk Conservatorium te Brussel en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Tijdens haar opleiding in Brussel studeerde zij barokharp bij Nicolas Achten aan de Brusselse Académie de Woluwe-Saint-Lambert en barokaltviool bij Stéphanie de Failly. Aan het Conservatorium te Den Haag vervolgde zij haar studie barokharp bij Sarah-Louise Ridy en altviool bij Walter Reiter.

Henriëtte speelde barokharp in de Youth Opera productie van 2015 van Theater Transparant in De Singel te Antwerpen. Ook is zij verbonden als harpist aan Airs France, een ensemble dat zich specialiseert in vroeg 17e-eeuwse airs de cour uit Frankrijk.

In 2014, het C.P.E. Bach-jaar, soleerde zij in een klavecimbelconcert van deze componist onder leiding van Barthold Kuijken. In datzelfde jaar richtte zij een barokorkest in Brussel op, Ars Mirabilis. Samen met klarinettist Steven Geraads en cellist Timothée Busch, richtte zij in 2009 het Arcadië Trio op. Sinds 2007 is Henriëtte als piano- en klavecimbeldocent verbonden aan het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.