Programma woensdag 4 december 2019

Symphonie Atlantique: Edoardo Valorz, orgel; Rebecca Huber, viool; Evan Buttar, gamba

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

JS Bach (1685-1750)
-Sonata in G major for violin and basso continuo BWV 1021
Adagio/Vivace/Largo/Presto

-Sonata in G major for viola da gamba and keyboard  BWV 1027 
Adagio / Allegro ma non tanto/ Andante /Allegro Moderato

G P Telemann (1681-1767)
-Trio in D major, Essercizii Musici, No. 10, TWV 42:D9 for violin, bass viol and continuo 
Dolce / Presto / Pastorale / Vivace

Informatie over de uitvoerende(n)

Symphonie Atlantique werkt vanuit Den Haag en brengt jonge professionele musici samen uit landen als de VS, Australië, Canada, Argentinië, Japan en een groot aantal Europese landen, waaronder Nederland. Wat hen bindt is de passie voor het klassiek en romantisch repertoire. De sprankelende taal van de klassieke en romantische muziek krijgt daarbij volledig de ruimte, zodat niet alleen kamermuziek maar ook het symfonisch repertoire als een muzikaal gesprek te volgen is.

De drijfveer en het kloppend hart van het ensemble is het muziekwetenschappelijk onderzoek naar relevante bronnen. Een bijzondere focus ligt bijvoorbeeld op de studie naar de strijktechnieken en cultuurgebruiken uit de 19de eeuw. De opgedane kennis vertaalt zich in een verfijnde, historisch geïnformeerde uitvoering.

Symphonie Atlantique wil een brug slaan tussen de oorspronkelijke uitvoeringspraktijk en de podia van vandaag. Het ensemble speelt zonder dirigent, onder leiding van de Amerikaanse violiste Rebecca Huber. Dit vergt grote inzet, alertheid en muzikale communicatie van de hechte spelersgroep. Tegelijkertijd vergroot deze speelwijze de intensiteit van het samenspel. Als gevolg daarvan kenmerken de uitvoeringen zich door de bijna fysiek voelbare interactiviteit tussen de musici en het publiek.

Het ensemble presenteert muziek zoals zij oorspronkelijk is uitgevoerd: in een beperkte bezetting op een kleinschalig podium, volledig gebruikmakend van de authentieke klankkleuren uit historische instrumenten, interactief gespeeld en vol onverwachte muzikale wendingen. Op deze manier steekt Symphonie Atlantique bekend klassiek en romantisch repertoire in een nieuw maar tegelijkertijd oud jasje.

Rebecca Huber (VS) srebeccahuber.jpgtudeerde viool aan het Oberlin Conservatorium voor muziek en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2012 is zij artistiek directeur en concertmeester van Symphonie Atlantique. Rebecca treedt op met tal van kamerensembles en orkesten over de hele wereld. Ze is lid van B’Rock in België, Modelo 62, het kwartet Elliot, het ensemble van Richter, en werkt regelmatig samen met Opera2day. De laatste jaren treedt ze ook regelmatig op in de Verenigde Staten en Mexico. Rebecca geeft les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Evan Buttar begon op jonge leeftijd met muziekstudies in Vancouver (Canada). Na het behalen van zijn bachelordiploma aan de Universiteit van Ottawa (2014). verhuisde hij naar Nederland voor een masteropleidEvanButtar.jpging barokcello bij Jaap ter Linden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij studeerde daar af in 2016 en datzelfde jaar startte hij een tweede masteropleiding viola da gamba bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot, dat hij in 2018 voltooide. Hij houdt van het spelen en verkennen van een breed sca la aan repertoire van Renaissance tot hedendaags met vele ensembles,orkesten en als solist. Evan treedt op met groepen zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Dutch Baroque Orchestra, en trad op in festivals,zeals Musica Antica da Camera, Geelvinck Fortepiano Festival, MAfestival Brugge.

Edoardo Valorz is a harpsichordist and organist. Born in Italy he studied organ with Wijnand van de Pol. After gymnasium he attended musicological courses and studied harpsichord with Patrizia Marisaldi in Vicenza (BA). He got the BA and MA degrees at the Royal Conservatory in The Hague, as student of Ton Koopman and Tini Mathot for the harpsichord and of Patrick AyrtonEdoardo Valorz.jpg for the basso continue.
As soloist and as continue player he performed on organ and on harpsichord in several early music festivals and with orchestras and ensembles such as Amsterdam Baroque Orchestra, PRJCT Amsterdam, Musica Temprana Dutch Baroque, Symphonie Atlantique, Northern Consort Amsterdam Consort, Residentie Bach Ensemble and others.
He played under the leading of conductors such as Ton Koopman, Christopher Hegwood, Bart Kuijken, Peter van Heygen and Alfredo Bernardini.
He is co-founder of the ensemble I'Arco Sonoro on period instruments.
He is currently PhD student at Leiden University and Orpheus lnstituut Gent. He is lecturer and teacher at the Royal Conservatory in Den Haag. He recorded for Audioguy (KR),and SONY Classic (NL).

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.