Programma woensdag 7 oktober 2020

LIVESTREAM Celloklas Koninklijk Conservatorium o.l.v. Lucia Swarts: Martin Alvarez, Julia van Leeuwen, Candela Mier-TEran, Clara San Jose Casajus, Diederik Smulders, Lucie Zurmanova

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Mario Berón de Astrada /J.S Bach
Bach: Clara/Candela/Lucie/ Julia
De Astrada: Diederik/Martin/Julia/Lucie/Candela /Clara nr 1
Martin/Diederik, Julia/ Lucie/Candela/Clara nr 3

-Koraal BWV 218 Lass, o Herr, dein Ohr sich neigen
-Los Angeles Abañiles (nr 1)
-Koraal BWV 49 Mit Fried` und Freud` fahr` ich dahin
-El Angel Confitura (nr 3)

Dmitri Kabalevsky
-concerto 2th movement Concerto nr 2 in c
Lucie solo cello, cello quartet: Martin, Clara, Diederik, Candela
(bewerking Lucie Zurmanová)

Samuel Maynez Vidal
-Tango
-Danzón
Candela/ Clara

Georg Goltermann
-Religioso
Julia /Diederik vc 1, Clara vc 2, Candela vc 3 Martin, Lucie vc 4

Mario Berón de Astrada (1952-) werd geboren in Argentinie en studeerde vanaf 1973 in München, orgel, compositie en direktie bij Karl Richter.Van 1977 -81 was hij Richters assistent voor het Bach koor en orkest van München. De Astrada heeft grote bewondering voor het werk van Bach. Zijn werk voor 6 celli heeft als titel `El Angel Angel ` (De engel Angel)
J.S.Bach (1685-1750) schreef in o.a. zijn cantates, passies en motetten vele choralen.Omdat De Astrada zo verbonden is met de muziek van Bach hebben we enkele choralen afwisselend toegevoegd aan zijn engelenmuziek.
Dmitry Borisovich Kabalevsky (1904-1987) was een belangrijk figuur in het muzikale leven van de Sovjet Unie. Geboren in St.Petersburg studeerde hij piano en compositie in Moskou. Hij werd lid van de communistische partij in 1940 en sloot zich niet aan bij componisten en musici als Sjostakovich, Rostropovich en Prokovief die zich niet vrij meer voelden in het land.Daardoor was hij in de ogen van zijn collega`s omstreden.
Samuel Máynes Vidal (1962-) werd geboren in Mexico stad.Hij komt uit een familie van muzikanten en daarom speelde hij vanaf zijn vroegste jeugd vele instrumenten.Zo ook de cello.Hij is een veelzijdig componist en geeft les in Mexico.Hij probeert in zijn componeren eigen, nieuwe wegen te vinden, wil niet traditioneel zijn,en wil in zijn werk altijd de liefde voor muziek hoorbaar maken.
Georg Goltermann (1824-1889) werd geboren in Hannover en werd cellist, componist en dirigent.Hij studeerde, evenals De Astrada in München en gaf vanaf zijn 26-ste als cello virtuoos concerten in heel Europa. In 1953 werd hij als eerste dirigent benoemd aan het Frankfuhrter Theater. Hij schreef naast symphonische werken, wel 12 celloconcerten. Enkele concerten worden zeer veel gespeeld omdat ze technisch en methodisch zo goed werken voor aanstormend talent. Op het concert spelen we tot slot samen het Religioso.

Informatie over de uitvoerende(n)

De zes cellisten van het Koninklijk Conservatorium komen uit Nederland , Spanje en Tsjechie en studeren bij Lucia Swarts.

Lucie Zurmanová maakte zelf een bewerking voor 5 celli van het tweede deel uit het celloconcert van Kabalevsky (oorspronkelijk voor solo cello en orkest).De studenten  hebben een moeilijke tijd achter de rug en het is een groot voorrecht vandaag een concert te kunnen geven in de Kloosterkerk. Waarvoor veel dank!

De namen van de zes cellisten:
Martin Alvarez
Julia van Leeuwen
Candela Mier-TEran
Clara San José Casajús
Diederik Smulders
Lucie Zurmanová

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.