Programma woensdag 1 december 2021

Tevens LIVESTREAM Ensemble Corona: Valeria Mignaco (sopraan) Heleen Gerretsen (blokfluit, cornetto en teksten) Margo Fontijne (vedel en viola da gamba) Elly van Munster (plectrumluit en renaissanceluit)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma VIVE LE ROY!

Josquin des Prez (± 1450 - 1521)
Entrée je suis (instr)

Johannes Ockeghem (? - 1497)              
Ma bouche rit

Josquin des Prez                           
Una Mosque de Bisqualla

Bartolomeo Tromboncino (1470 - 1535)   
Se ben hor non scopro il foco

Josquin des Prez                           
Mille regretz

Antoine Brumel (1460 - ± 1513)            
Agnus Dei uit Missa À l'ombre d'ung buissonet

Josquin des Prez                           
In te domine speravi

Josquin des Prez                           
Vive le roy!                        

Ensemble Corona bestaat in 2021 20 jaar. Een KROONJAAR.

Ons feestelijke jubileumprogramma heet VIVE LE ROY! – want wij herdenken tegelijkertijd ook de 500e sterfdag van Josquin des Prez (†1521).

In VIVE LE ROY! bouwen we een portret op van deze bijzondere componist.

vive le roy.jpg

VIVE LE ROY! vormt een dwarsdoorsnede van Josquin’s oeuvre en dat van tijdgenoten en voorgangers Brumel, Isaac, Richafort, Ockeghem: vroege en latere werken, wereldlijk en religieus, instrumentaal en vocaal. Dat maakt afwisseling in bezettingen, klankkleuren en functionele contexten mogelijk en verrijkt het muzikale verhaal.

Praktische info

Het concert is ook via ons YouTube kanaal te volgen.

Informatie over de uitvoerende(n)

Ensemble Corona bestaat sinds 2001 en is gespecialiseerd in repertoire uit de late Mcorona_kl.jpgiddeleeuwen en Renaissance (eind 14e, 15e en 16e eeuw). Het ensemble instrumenteert periodegetrouw  dat ziet men terug in een overwogen (historische) instrumentkeuze voor elk programma, en in de omgang met de composities.

Ensemble Corona bestaat uit: Valeria Mignaco, Heleen Gerretsen, Margo Fontijne en Elly van Munster

Valeria Mignaco – sopraan
Valeria begon haar zangstudie in haar geboorteland Argentinië. In 1996 kwam ze naar Nederland om aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag zang oude muziek te studeren. In 2003 haalde zij haar diploma en is sindsdien actief als concertzangeres. Zij zong als solist met het Concertgebouw Kamerorkest, Holland Baroque Society en Bachkoor Holland. Ze zong geduren de 10 jaar in Cappella Amsterdam en werkte tevens voor onder andere het Huelgas Ensemble, de Züricher Singakademie, het Deutscher Kammerchor en het Groot Omroepkoor. Naast haar uitvoerende zangpraktijk is Valeria sinds 2001 actief als zangpedagoge.

Heleen Gerretsen – cornetto, blokfluiten
Heleen Gerretsen studeerde blokfluit aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens haar studie werd het blokfluittrio Ratatouille opgericht waarmee ze optrad in binnen  en buitenland. Als freelance blokfluitist trad Heleen op met onder andere het Schönberg Ensemble, het Combattimento Consort, het Ne derlands Balletorkest en het Dresdner Kammerchor. Door haar interesse in geïmproviseerde muziek kwam Heleen in con tact met de cornetto. Zij nam les bij William Dongois in Parijs en bij Marleen Leicher, Jean Pierre Canihac en Bruce Dickey. Als cornettiste werkte ze mee aan projecten van In Stil Moderno en Florilegium Musicum. Heleen is werkzaam als docent blokfluit en trainer groepsdidactiek kunstonderwijs en geeft  didactiek  en methodiek lessen aan verschillende conservatoria.

Margo Fontijne – viola da gamba, vedel
Naast haar universitaire studie pedagogiek studeerde Margo viola da gamba bij verschillende docenten en in master classes (onder andere bij Anneke Pols, Wieland Kuijken, Jordi Savall, Sophie Watillon en Laurence Dreyfuss) en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zij sloot haar studie af met het staatsexamen. Als uitvoerend musicus heeft zij een lange staat van dienst als begeleider en veelzijdig ensemblespeelster. Op dit moment maakt zij als vaste speler deel uit van Barokensemble Ferroforte en Ensemble Corona. Margo heeft  een viola da gamba lespraktijk voor individuele  en groepslessen.

Elly van Munster – historische tokkelinstrumenten
Elly studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. In 1994 deed zij staatsexamen luit. Behalve als solist treedt Elly regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles (luit en chitarrone). Zij speelt regelmatig in Nederland en Frankrijk met Barokopera Amsterdam o.l.v. Frédérique Chauvet. Met blokfluitiste Alice Gort Switynk vormt zij Ensemble Rossignol, met mezzosopraan Margot Kalse Duo Seraphim en met sopraan Hilde van Ruymbeke Duo Rosemont. Daarnaast maakt zij deel uit van Ensemble Fortuna o.l.v. Jacqueline Dubach. Samen met sopraan Sinje Kiel won Elly in juni 2002 de eerste prijs en de publieksprijs op het Alte Musik Treff Berlin, het concours voor Oude muziekensembles in Berlijn. Met Jelma van Amersfoort vormt zij een gitaarduo, waarbij ze op kopieën speelt van vroeg 19de eeuwse gitaren, gebouwd door Martin de Witte uit Den Haag.

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.