Programma woensdag 2 februari 2022

Bob van der Ent (viool)

Programma Bach opnieuw

Het programma is nog niet beschikbaar.

Bob van der Ent treedt regelmatig op in binnen en buitenland, als solist en kamermusicus, in concerten, op festivals en voor radio en televisie. Als solist debuteerde hij reeds op 10-jarige leeftijd met het Nederlands Jeugd Strijkorkest. In 2005 debuteerde hij in de Grote Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam.bobvanderent.jpg

Bob was in 2005 prijswinnaar op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Daarvoor won hij al op jeugdige leeftijd eerste prijzen op de Iordens Viooldagen (het nationale concours voor jonge violisten) en het Prinses Christina Concours. Op het befaamde Wieniawsky-Lipinski concours won hij een speciale prijs. Als een van de jongste leerlingen kwam hij op de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde daar bij Jan Repko en Davina van Wely, vervolgens bij Vesko Eschkenazy, met aanvullende lessen van Herman Krebbers. Tijdens zijn studiejaren werd hij geselecteerd voor masterclasses bij internationaal befaamde violisten als Pierre Amoyal, Shmuel Ashkenasi en Ivry Gitlis.

Als actief pleitbezorger voor Nederlandse componisten uit de 19e en vroege 20e eeuw die ten onrechte in de vergetelheid zijn geraakt, bracht hij in 2013 bij Aliud Records zijn debuut- cd uit met Nederlandse vioolsonates. In 2015 verscheen bij het zelfde label zijn cd met de caprices van Paganini. Hiermee is hij de eerste Nederlandse violist van zijn generatie die alle 24 caprices van Paganini heeft opgenomen. Bob van der Ent is tevens docent en geeft onder andere les aan jong muzikaal talent in Amsterdam.