Programma woensdag 15 maart 2006

Ensemble Soluna (Kazue Goto, zang; Yvonne Rietbergen, blokfluiten; Agnieszka Oszanca, barokcello; Elly van Munster, luit en Emi Matsumoto, orgel)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

G.P. Cima (rond 1570- na 1626)
Sonata Prima

B. de Selma y Salaverde (1580/90- na 1638)
Corrente

C. Monteverdi (1567-1643)
Quel sguardo sdegnosetto 

D. Castello (17e eeuw)
Sonata Prima 

C. Monteverdi (1567-1643)
Et è pur dunque vero

G. B. Riccio (17e eeuw)
Canzon La Grimaneta

A. Falconiero (1586-1656)
Brando lo spiritillo 

V. Calestani (1589-1617)
Damigella tutta bella

Informatie over de uitvoerende(n)

Met een expressief samenspel en zorgvuldig uitgekozen programma's laat Soluna haar publiek kennismaken met de schoonheid en rijkdom van muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw. De leden zijn allen professionele musici die zich hebben toegelegd op het uitvoeren van oude muziek op historische instrumenten. Ineens blijkt oude muziek méér te zijn dan alleen historisch .... De musici zetten al hun kennis en vaardigheden in om te laten horen dat deze muziek nog steeds actueel en springlevend is. Een genoegen om naar te luisteren!
De naam Soluna is een combinatie van twee woorden: ‘sole' (zon) en ‘luna' (maan). De naam symboliseert de voortdurende afwisseling van de verschillende kleuren en affecten die de vroeg-Italiaanse barokmuziek rijk is; zoals de briljante snelle passages en de zoete lyrische lijnen. Deze voortdurende afwisseling vraagt om alertheid en flexibiliteit van de spelers en levert daardoor, voor zowel luisteraar als speler, een eindeloos gevarieerd en spannend spel op.
De vaste kern van het ensemble wordt gevormd door oprichtster Yvonne Rietbergen (blokfluitist en musicoloog), Emi Matsumoto (organist en clavecinist) en Sarah Ridy (harpiste). Afhankelijk van het gekozen repertoire (van zowel grote als kleine projecten) wordt de vaste kern van het ensemble uitgebreid met zangers en andere instrumentalisten; in dit geval met een zangeres, een cellist en een luitist.
Soluna geeft concerten in diverse bezettingen en verleende tevens haar medewerking aan het realiseren van grotere projecten, waaronder verscheidene Bachcantates. In zowel 2004 als 2005 gaf Soluna een fringeconcert tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht met een programma met vroeg-barokke Italiaanse muziek. Zie ook: www.dekamervraag.nl/muziek/soluna

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.