Programma donderdag 18 augustus 2022

Geerten van de Wetering, orgel Chaplin-film Modern Times met live improvisatie

Programma Chaplin-film Modern Times

Beleef een unieke zomerse filmavond met Charlie Chaplin’s iconische film Modern Times (1936), voorzien van live improvisaties door organist Geerten van de Wetering.

Modern Times bevat een flinke dosis maatschappijkritiek, met name op de voortschrijdende industrialisatie. Maar zoals altijd verpakt Chaplin deze kritiek op zijn kenmerkende, humorvolle manier. In Modern Times maakt hij voor het laatst gebruik van zijn zwerverspersonage The Tramp. De film bekritiseert ook de opkomst van de geluidsfilm. Hoewel de film gebruik maakt van geluidseffecten en Chaplin’s stem (voor het eerst!) te horen is, wordt verder de dramaturgie van de stomme film gebruikt, zoals expressieve mimiek en geschreven tussenteksten. In dit filmconcert zal een spannende mix ontstaan van nieuw geïmproviseerde muziek bij de film en iets van de originele geluidseffecten. Het improviseren is bij organist Geerten van de Wetering in goede handen: hij was finalist bij diverse improvisatieconcoursen en won in 2018 het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. Maak het mee op donderdagavond 18 augustus!

Voor tickets zie podium21.nl

Dit concert vindt plaats in samenwerking met het Haags Filmhuis.

Dit filmconcert maakt deel uit van de serie The Sound of Chaplin van het Filmhuis Den Haag. Gedurende deze zomer (juli/augustus) zijn in het Filmhuis Den Haag 10 films van Charlie Chaplin te bekijken, inclusief de tentoonstelling The Sound of Chaplin. Bezoek de website van het Filmhuis voor een overzicht van de hele serie.

Organist Geerten van de Wetering (1985) weet met uitdagende en verrassende programma’s en samenwerkingen het orgel op een veelzijdige manier te presenteren. Naast optredens als solist combineert hij het instrument graag en regelmatig met andere kunstvormen, zoals dans, film, elektronische muziek of video-art. Improvisatie en hedendaagse muziek vormen een belangrijk onderdeel van zijn spel. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem, eerder was hij finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). Geerten werkte mee aan tientallen premières van nieuwe werken, zowel solo als in ensembleverband, van o.a. componisten Kate Moore, Klaas de Vries, Oene van Geel en Willem Boogman. Daarnaast werkt hij geregeld mee aan radio- en CD-opnames. In 2018 verscheen zijn eerste solo-cd, die in de pers enthousiast ontvangen werd. Geerten concerteert in binnen- en buitenland. Ook componeert en arrangeert hij, recent zijn enkele werken van hem uitgegeven.

Geerten is organist van de Kloosterkerk in Den Haag, dirigent van het Woerdens Kamerkoor en leidt met regelmaat projectkoren. Naast zijn werkzaamheden als uitvoerend musicus is Geerten ook actief als artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en Podium21. Hij studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel volgde hij een postgraduale aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Daarnaast ontving hij lessen van Ansgar Wallenhorst (improvisatie) en Wiecher Mandemaker (koordirectie).