Programma woensdag 19 oktober 2022

Martijn Appelo (hoorn) en Jan Pieter Lanooy (orgel) tevens LIVESTREAM

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Hoorn solo

Jeppe Moulijn (1972)
Horn of Plenty
1. Réveil


Orgel solo

Diderik Wagenaar (1946)
-Finestra (2019, wereldpremière)

Orgel en hoorn

Gaston Litaize (1909-1991)
Triptyque
-Allegro vivace
-Andante
-Danse: Scherzando

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Jesu bleibet meine Freude BWV 147 (arrangement voor hoorn en orgel)

Informatie over de uitvoerende(n)

Jan Pieter Lanooy (1993) begon met orgelspelen op tienjarige leeftijd bij Karolien Schuurmans en Bart Wuilmus in Baarle-Hertog (België). Later kreeg hij lessen van Jan Hage in Den Haag. Hij behaalde zijn Bachelor Orgel in 2017 na te hebben gestudeerd aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag bij Aart Bergwerff en Jos van der Kooy. In 2019 volgde de afsluiting van de Master Orgel in Den Haag bij Jos van der Kooy. Voor zowel zijn Bachelor als de Master behaalde hij de titel 'cum laude'. Masterclasses volgde hij bij onder andere bij Leo van Doeselaar, Ludger Lohmann, Daniel Roth en Hans-Ola Ericsson.janpieterlanooy.jpg

Daarnaast studeerde Jan Pieter Geschiedenis en Muziekwetenschap aan de universiteiten van Leiden en Utrecht. Voor beide studies deed hij onderzoek naar orgelgerelateerde onderwerpen, zoals 'Het orgel als stedelijk identiteitsobject in de 18de eeuw' en 'De accuraatheid van vogels in Messiaen's orgelmuziek'.

Jan Pieter geeft soloconcerten in binnen- en buitenland. Daarnaast speelt hij regelmatig samen met andere instrumentalisten en ensembles, zoals het Vocaal ensemble Magnificat, Amsemble, het USKO en het Nationaal Jeugdorkest. Dirigenten met wie hij samenwerkt, zijn o.a. Gilles Michels, Daniel Rouwkema, Benjamin Bakker en Anthony Hermus.

Sinds september 2019 is Jan Pieter als organist verbonden aan de Remonstrantse/Vrijzinnige gemeente Vrijburg in Amsterdam. Ook is hij werkzaam bij de Nederlandse Bachvereniging als archivaris en bibliothecaris.

Martijn Appelo volgde de bijvakken educatie en directie. Masterclasses kreeg hij van onder andere Andrew Bain (Los Angeles Philharmonic), Stefan Dohr (Berliner Philharmoniker) en James Thatcher (hoornist Hollywood studio’s in onder andere de John Williams films). Al tijdens zijn studie was hij werkzaam als remplaçant in onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Radio Filharmonisch Orkest en de Philharmonie Zuid-Nederland. Martijn was lid van de Academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest; een leertraject bestaande uit lessen van musici uit het orkest, een kamermuziek programma, auditie training en spelen in het orkest.MartijnAppelo.jpg

Daarna is hij vaak teruggevraagd bij het orkest. Martijn gaf concerten in onder meer Korea, China, Colombia, Amerika en in vele Europese landen. Met het Nederlands Blazers Ensemble maakte hij een bijzondere tournee door Benin en speelt hij nog regelmatig mee in mooie producties. Martijn is betrokken bij Collectief Ludwig dat concerten gaf op verschillende festivals in Europa en Amerika. Hij speelde onder leiding van dirigenten als Valery Gergiev, Yannick Nezet-Seguin, Barbara Hannigan en Bernard Haitink. Als docent en dirigent is hij verbonden aan een aantal muziekscholen en verenigingen in Nederland. Ook gaf Martijn masterclasses op het Cartagena Music Festival en heeft hij een privé lespraktijk.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.