Programma woensdag 7 december 2022

Joram van Ketel (trombone) en Iddo van der Giessen (orgel) tevens LIVESTREAM

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Oude meesters, nieuwe helden III

Trombone solo
Hildegard von Bingen (1098-1179)
Antifoon ‘Magne Pater’
O magne Pater,
in magna necessitate sumus.
Nunc igitur obsecramus, obsecramus te per Verbum tuum
per quod nos constituisti plenos quibus indigemus.
Nunc placeat tibi, Pater,quia te decet, ut aspicias in nos
per adiutorium tuum, ut non deficiamus,
et ne nomen tuum in nobis obscuretur,
et per ipsum nomen tuum
dignare nos adiuvare.

Engelse vertaling

O Father great,
in great need we are.
Thus we now beseech you, we beseech you,
according to your Word,through which you once established us
full of all that we now lack.
Now may it please you, Father,
as it befits you, look upon us with your kindly aid,
lest we should fail again and, lost, forget your name.
By your name we pray; please help and bring us aid.

duo-improvisatie

Orgelsolo

Dietrich Buxtehude 1637-1707
Toccata in d-Moll, BuxWV 155 

Trombone en orgel

Johann Sebastiaan Bach (1685-1750)
Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645

Jan Koetsier (1911-2006)
Uit Partita für Posaune und Orgel “Wachet auf, ruft uns die Stimme”, Opus 41/3
III. Vivace
IV. Moderato
V. Andante Maestoso

Informatie over de uitvoerende(n)

Duo Joram Ketel & Iddo van der Giessen
Trombone en orgel in concert staat garant voor een afwisseling van lyriek en vuurwerk. Joram van Ketel (1994) en Iddo van der Giessen (1995) dagen elkaar voortdurend uit om de uitersten in dynamiek en timbre van hun instrumenten op te zoeken, van fluisterzacht tot meeslepend fel. De twee alumni van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag laten graag horen hoe hun instrumenten veelzijdig en in elkaars verlengde klinken. De ene keer zijn ze verwikkeld in een contrasterend dialoog, dan klinkt het orgel als orkestbegeleiding bij de poëtisch solerende trombone, en op weer een ander moment smelten hun instrument samen richting een spannende climax.joram iddo.jpg

Hun repertoire strekt zich van de Venetiaanse renaissance tot hedendaagse muziek. Op het Huygens Festival 2021 is er speciale aandacht voor de orkestrale muziek uit de 19e eeuw. Zij voeren onder meer de Duo Concertante van Gustav Holst uit, een groot concertwerk voor trombone en orgel uit 1894 dat pas in 1995 werd herontdekt. In deze muziek komt het 19e-eeuwse orgel in de Oude Kerk uitstekend tot zijn recht. Joram en Iddo gaan het avontuurlijke spel met elkaars durf, hun instrumenten en de ruimtelijke akoestiek graag aan.

Joram van Ketel (1994) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Timothy Dowling, solotrombonist van Residentie Orkest; Sebastiaan Kemner, solist en lid van het New Trombone Collective; en Pete Saunders, voormalig solotrombonist van het Radio Philharmonisch Orkest. In juni 2021 rondde hij zijn studie goed af met een reeks opnames van de trombone als uitgelezen en veelzijdig kerkmuziekinstrument. Hij ontving lessen en masterclasses bij onder anderen Ian Bousfield, Bart van Lier, Brandt Attema en Ben van Dijk.

Daarnaast is Joram aan de Universiteit Leiden cum laude afgestudeerd voor de Bachelor Psychologie en summa cum laude voor de Master Cognitieve Psychologie, waarbij hij zich specialiseerde in onderzoek naar training van complexe vaardigheden, zoals musiceren. Joram van Ketel doceert psychologie, statistiek en academische vaardigheden aan de Universiteit Leiden. Hij combineert zijn enthousiasme voor zijn vakgebieden in onderzoek en onderwijs rondom training en oefengedrag van musici. Zo is hij als scriptiebegeleider verbonden aan het Koninklijk Conservatorium en lid van het Music Brain and Health Technology Lab in Leiden.

Iddo van der Giessen (1995) is musicus en historicus. Hij is cantor-organist van de Goede Herderkerk in Rotterdam Schiebroek en vesperorganist in de Domkerk in Utrecht. In 2020 studeerde hij cum laude af voor zijn Master of Music bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Kerkmuziek studeerde hij aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Hij volgde masterclasses bij Ludger Lohmann en Leo van Doeselaar en lessen bij Hayo Boerema, Geert Bierling en Anton Pauw. Hij is secretaris van de stichting Rotterdam Orgelstad (ROS). In 2020 nam Iddo van der Giessen een solo-cd op met muziek van Bach, Franck, Karg-Elert en Liszt (Ad nos) in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem.

Daarnaast heeft hij de onderzoeksmaster Geschiedenis aan de Universiteit Leiden gedaan met als specialisatie Politics, Culture and National Identities. In 2016 studeerde hij cum laude af aan het Leiden University College The Hague, waar hij Liberal Arts & Sciences: Global Challenges studeerde met als hoofdrichting World Politics.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.