Programma woensdag 3 mei 2023

Pt. Ashok Pathak; Subhadra Pathak; Shamika Pathak, sitar en Pt. Sandip Bhattacharya, tabla tevens LIVESTREAM

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Wereldmuziek

Het programma bestaat uit Indiase Klassieke muziek waarbij een Raga zal worden gespeeld. Een raga is een raamwerk met een aantal vaste regels waarbinnen de muzikant improviseert. In tegenstelling tot westerse klassieke muziek waarin een muziekuitvoering voor een groot deel vastligt, is Indiase muziek gebaseerd op improvisatie. Elke Raga past bij de sfeer van de tijd van de dag: dit concert heeft dus een Raga die op het moment zelf zal worden bepaald.

Informatie over de uitvoerende(n)

Pandit Ashok Pathak – Sitar & Surbahar maestro

Sitar- en Surbahar maestro en componist Pandit Ashok Pathak neemt een bijzondere plaats in binnen de Noord-Indiase klassieke muziek. Geboren in India als zoon van legendarische sitarist Pt. Balaram Pathak, maakt Pt. Ashok Pathak deel uit van het muzikale erfgoed van de Pathak Gharana, dat teruggaat tot de 12e eeuw. Afkomstig uit een lange lijn van traditionele musici heeft deze sitar grootmeester zijn leven gewijd aan het streven naar perfectie in zijn vak, waarbij hij zijn vaardigheden heeft aangescherpt en de sitar naar nieuwe hoogten van artistieke expressie heeft gebracht.Pathak.jpg

Met een carrière die meer dan vijf decennia omspant, heeft Pt. Ashok Pathak opgetreden in prestigieuze concertzalen en festivals over de hele wereld, waarbij hij het publiek betoverde met zijn complexe melodieën, hypnotiserende ritmes en adembenemende improvisaties. Zijn meesterschap op de sitar heeft hem meerdere onderscheidingen opgeleverd, waaronder de ‘International Man of the Year Award’ in het jaar 1991 (IBC, Cambridge).

Eind jaren ‘70 bracht Pt. Ashok Pathak zijn muziek naar het westen. Zijn unieke stijl en virtuositeit werden al snel opgemerkt en hij kreeg steeds meer erkenning als een van de grootste sitar-spelers ter wereld. Hij heeft samengewerkt met vele beroemde muzikanten, zoals Pt. V.G. Jog en Pt. Hari Prasad Chaurasia. Pt. Ashok Pathak heeft ook regelmatig opgetreden voor verschillende Europese royals en politieke leiders.

Naast het uitvoeren van pure Indiase klassieke muziek heeft hij gewerkt in tal van verschillende muzikale ‘fusions’ zoals jazz en barokmuziek, die zeer gewaardeerd worden. Zo was hij ook een onderdeel van het symfonieorkest 'Artesia' van de Belgische dirigent en componist Dirk Brossé.

Deze combinatie van veelzijdigheid met traditionele roots maakt hem echt uniek als artiest.

Shamika & Subhadra Pathak – sitarspelers

Shamika en Subhadra volgen de bijzondere muzikale familietraditie op als sitarspelers. Behorend tot het traditionele muzikale erfgoed, vertegenwoordigen zij de 13e generatie van de Pathak Gharana en begonnen zij op hun vijfde met sitarlessen. Zij zijn de dochters van de beroemde sitar- en surbaharspeler Pt. Ashok Pathak en kleindochter van de legendarische sitar speler Pt. Balaram Pathak. Daarnaast zijn de Pathak zusters onderdeel van het bestuur van de stichting ‘Pathak Gharana Academy’, die als doel heeft de kennis van Indiase Klassieke Muziek & Kunst te behouden en te verspreiden.

Pt. Sandip Bhattacharya – tabla speler

Pt. Sandip Bhattacharya is één van de beste Indiase tablaspelers van Europa. Hij staat bekend om zijn meesterschap als tablaspeler en zijn boeiende samenwerking met anderen muzikanten zoals Pt. Hariprasad Chaurasia en Lakshmi Shankar. Hij speelde op internationale festivals en ook in het koninklijk huis.

Pt. Sandip Bhattacharya verzorgt al 20 jaar vele masterclasses en workshops. Hij is een zeer geliefd en gerespecteerd docent en heeft veel studenten die er goed in slagen om op hun eigen manier de muziek weer verder te dragen en te verspreiden.

 

 

 

 

 

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.