Programma woensdag 18 januari 2006

Ralph Meulenbroeks, viola di gamba

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Moved by Marais

De 350ste geboortedag van de grote virtuoos van de viola da gamba. De naam Marin Marais (1656-1728) is eigenlijk synoniem met het instrument waarvoor hij vrijwel uitsluitend schreef: de koningin der instrumenten, de viola da gamba. Zijn muziek is van een onuitsprekelijke schoonheid. Als geen ander wist hij binnen de strenge regels en voorschriften van het Franse hof te Versailles een diep persoonlijke weg te vinden die na meer dan drie eeuwen nog steeds de harten raakt. Met dit programma herdenkt de 's Neerlands ambassadeur van de viola da gamba, Ralph Meulenbroeks, de 350e geboortedag van deze grote componist. Exact op de 350ste geboortedag van Marin Marais, woensdag 31 mei 2006, is een uitgebreide versie van dit programma te horen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Marin Marais (1656-1728)
Uit: "Le deuxième livre de pièces de viole" (1701)
- Les Voix Humaines
- Les Folies d'Espagnes 

Uit "Le quatrième livre de pièces de viole" (1717)
- Arabesque

Uit "Le cinqième livre de pièces de viole" (1725)
- Le tableau de l'operation de la taille
- Les relevailles
- Suite 

Antoine Forqueray (1671/1672-1745)
Suite II in G gr.t.
- La Bouron

Informatie over de uitvoerende(n)

Ralph Meulenbroeks speelde op 8-jarige leeftijd piano, gitaar en basgitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas (bij Henk Guldemond) met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Aan zowel zijn doctorstitel als zijn diploma "Uitvoerend Musicus" wist hij het predicaat cum laude te verbinden. Als bassist werd hij gevraagd voor het Koninklijk Concertgebouworkest en werkte hij met dirigenten als Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt en sir Georg Solti. Hij trad daarnaast veelvuldig op als solist, zowel in recitals als met orkestbegeleiding en maakte diverse radio-, tv- en cd-opnamen. Bovendien vond hij nog tijd om zich in diverse bands bezig te houden met jazz-, pop- en rockmuziek.
De kennismaking met de viola da gamba in 1996 gaf Ralph de gelegenheid om zich verder als solist te gaan profileren en zo zijn zoektocht naar de pure muziekervaring een extra impuls te geven. Sindsdien specialiseert hij zich in de authentieke uitvoeringspraktijk en studeert hij viola da gamba bij Jaap ter Linden. Hij kreeg tevens onderricht van Anneke Pols, Rainer Zipperling, Mieneke van der Velden, Freek Borstlap en Philippe Pierlot. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk, waarin solo-optredens een belangrijke plaats innemen. Daarnaast speelt hij in ensembles, bijvoorbeeld "Victoria's Delight" (met David Jansen, orgel en clavecimbel). Daarnaast is hij een veelgevraagd solist in bijvoorbeeld voor uitvoeringen van de passies en cantates van J.S. Bach. Met de viola da gamba speelde hij voor radio en tv en heeft hij zijn medewerking verleend aan diverse cd-opnames, waaronder recent een tweetal uitbundig geprezen solo-cd's en de eerste cd-opname van de Matthaeuspassie van J. Theile. Ralph speelde solo in de serie Fringeconcerten van het Festival Oude Muziek te Utrecht (2000/2001/2002), in 2003/2004 in het kader van het Netwerk Oude Muziek, in 2003 en 2004 op het Internationale Kamermuziekfestival te Utrecht, in het Festival Mitte Europa (D) en in muziekfestivals te Brussel, Parijs, Wroclaw (Polen) en Stratford-on-Avon (UK). Hij speelde recentelijk solo met de Residentie Bach Ensembles, Het Gelders Orkest en het Krakaus Philiharmonisch Orkest en werkte samen met artiesten als Max van Egmond, Claron McFadden en Janine Jansen. Buiten Nederland was hij als solist te horen in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Polen, België, Zwitserland, Zweden, China en de VS. Meer informatie, recensies, interviews, foto's en muziekvoorbeelden kunt u vinden op www.ralphmeulenbroeks.com.
Ralph bespeelt een originele 6-snarige viola da gamba van Georg Aman (ca. 1705) en kopieën van 17e eeuwse gamba's: een 7-snarige basgamba naar Michel Collichon (1693), gebouwd door Reinhard Ossenbrunner en een 6-snarige "division viol" naar Christopher Simpson (1665), gebouwd door Floris-Jan van der Voort. De strijkstokken komen van Joel Sivan, Gerhard Landwehr en Nelly Poidevin.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.