Programma woensdag 20 september 2023

Marini Consort: Iris Bouman (mezzosopraan), Punto Bawono (luit en barokgitaar), Koos Verhage (barokviool)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma SONGWRITERS UIT DE 16-18E EEUW

Claudio Monteverdi (1567-1643)
Vi ricorda o boschi ombrosi
 
Biagio Marini (1594-1663)
Invita la sua donna
 
Giulio Caccini (1550-1618)
-Amarilli mia bella
-Amor io parto
 
Claudio Monteverdi
Pur ti miro
 
Nicola Matteis (? – 1713)
La Vecchia Sarabada o pur Ciaccona
 
Biagio Marini
Invito a l’Allegrezza
 
Claudia Monteverdi
Si dolce e’l tormento

Toelichting programma

Het Marini Consort brengt u prachtige muziek uit het begin van de 17e eeuw! Rond deze eeuwwisseling (+/- 1600) veranderde het bestaande muzikale landschap en de barokperiode werd geboren. Claudio Monteverdi leefde en werkt in Venetië en stond aan de bakermat van vele muzikale veranderingen en vestigde zijn naam als een vernieuwend componist. Er ontstond ruimte voor solozang. Nieuwe liedvormen werden gecomponeerd. Een groot contrast met de strenge koormuziek uit de voorgaande eeuw.  Monteverdi werkte samen met Biagio Marini, zijn violist en concertmeester. Marini speelde niet alleen viool, maar ontwikkelde zich ook als componist. In zijn instrumentale werk had Marini net zulke vernieuwende ideeën als Monteverdi voor de vocale muziek. Samen brachten ze het muzikale leven in Venetië in beroering. Deze woensdagmiddag staan prachtige liederen van beide componisten (en een tijdgenoot) op het programma, omlijst door improvisatie, zoals gebruikelijk in die tijd. We hopen dat u geniet van een vleugje 17e-eeuws huiskamergevoel!

Informatie over de uitvoerende(n)

De drie leden van het Marini Consort hebben elkaar gevonden in een gedeelde passie voor oude muziek. Mezzosopraan Iris Bouman, barokviolist Koos Verhage en luitist Punto Bawono ontmoetten elkaar tijdens hun muzikale studies in Utrecht en begonnen een gezamenlijke reis om de prachtige muziek van de 17de eeuw te ontdekken. Gedreven door een gezamenlijke wens om oude muziek op een frisse en innovatieve manier te spelen begonnen ze het Marini Consort. Hun optredens worden gekarakteriseerd door verhalende programma’s waarin improvisatie een grote rol speelt.mariniconsort.jpg

Het ensemble is vernoemd naar violist Biagio Marini die zijn krachten bundelde met Monteverdi om het muzikale landschap van hun tijd te vernieuwen en samen deden ze dat op zo’n krachtige en verfrissende manier dat het Marini Consort hier grote inspiratie uithaalt. Het richtpunt van het Marini Consort is 17de-eeuws repertoire uit heel Europa, uitgevoerd in een intieme setting.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.