Programma woensdag 18 oktober 2023

Froukje Wiebenga (fluit), Wim Voogd (piano)

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Friedrich Kuhlau (1786-1832)
Grande Sonate concertante opus 85:
-Allegro con passione
-Scherzo
-Adagio
-Allegro poco agitato

De Grande Sonate Concertante opus 85 in a-klein van Friedrich Kuhlau ontstond in Denemarken, waar de componist het grootste gedeelte van zijn leven woonde.

Hij werd geboren in Noord-Duitsland, verloor als 10 jarig jongetje door een ongeluk zijn rechteroog en kreeg tijdens zijn herstelperiode, waarin hij rust moest houden, van zijn ouders een klavier dat hij in bed kon leren bespelen: de wereld was een pianovirtuoos en componist van heel veel werken vooral voor fluit en piano rijker!

Na zijn opleiding aan het conservatorium van Hamburg vluchtte hij in 1810 voor Napoleon naar Denemarken.

Hij was een groot bewonderaar van Beethoven, met wie hij in 1825 een collegiaal gezellig avondje doorbracht, dat resulteerde in een kleine canon die Beethoven voor hem schreef met de vriendelijke tekst: Kühl, aber nicht lau.

In deze grande sonate horen we de basis van de grote Bach en Mozart (het adagio doet zeer denken aan de mars der priesters uit de Zauberflöte), maar ook de belcanto en een vleugje Mendelssohn klinken al door. Het wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk.

Informatie over de uitvoerende(n)

Froukje Wiebenga studeerde in binnen-en buitenland bij resp. Frans Vester, Frans Brüggen, William Bennet en Marcel Moyse.
Ze werkte mee aan concerten en radio-opnames o.l.v. David Porcelijn en Reinbert de Leeuw, was werkzaam als solofluitist van het Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland en trad meerdere malen op als soliste met orkest.
Ze treedt in binnen- en buitenland op met piano- en orgelbegeleiding en in diverse kamermuziekensembles.
Ze maakt deel uit van het Mesdag-blaaskwintet (2 cd’s), het ensemble Blow-up!, het Koetshuistrio en vormt sinds 2003 een duo met de pianist Wim Voogd.voogd wiebenga.JPG

Wim Voogd studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Hij werkt als docent piano aan het Koninklijk Conservatorium en als kerkmusicus aan de H. Driekoningengemeenschap in Den Haag, waar hij verschillende koren leidt.

Als pianist speelt hij veel kamermuziek: solo, met vocalisten, en met instrumentalisten: met fluitiste Froukje Wiebenga vormt hij een vast duo en met haar en altviolist Frank Goossens vormt hij het Koetshuistrio. Ook met trompettist Arthur Kerklaan en harpiste Carla Bos verzorgt hij concerten.

Tevens begeleidt hij kamerkoren en is hij regelmatig te horen als organist, pianist en continuo-speler in het oratoriumrepertoire. Als dirigent leidde bijna vijf jaar lang het vocaal ensemble Quattro Stagioni. Sinds november 2022 is hij dirigent van het gemengd koor Gli Uccelli.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.