Programma woensdag 21 februari 2024

Ralph Rousseau Meulenbroeks, viola da gamba tevens LIVESTREAM

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Alle muziek van Karl Friedrich Abel (1723-1787)

Sonate in D gr.t.
-Moderato
-Adagio (WKO 187)
-Rondo-vivace (WKO 205)

Sonate in A gr.t.
-Allegretto (WKO 211)
-Adagio (WKO 199)
-Presto (WKO 212)

Sonate D kl.t.
-Arpeggio (WKO 205)
-Allegro (WKO 208)

Toelichting

De Mozart van de gamba

De muziek voor solo-gamba van Karl Friedrich Abel

De laatste der Mohikanen. Zo zou je hem kunnen noemen, Karl Friedrich Abel (1723-1787). Toen hij stierf werd zijn geliefde instrument de viola da gamba met hem ten grave gedragen: na de Franse revolutie zou het meer dan honderdvijftig jaar duren voordat de zes- of zevensnarige koningin der instrumenten herondekt zou worden. En bij Abel horen we al, dat de tijd veranderd was. Eigenlijk is zijn muziek bijna "Mozart op de gamba" en in die zin volkomen uniek. Zangerige en goed in het gehoor liggende melodieën, dus, vooral in de adagio's, waar Abel in zijn tijd ongelooflijk furore mee maakte. De viola da gamba op haar allermooist horen we in zijn solostukken voor het instrument. Hij liet er 27 achter, allemaal van een heel hoog technisch en muzikaal niveau en door Ralph zelf in sonates gerangschikt voor de opname op het TRPTK label, die op de 300e geboortedag van Abel werd uitgebracht.

Het leven van Karl Friedrich had een bijzonder verloop. As vluchteling na de verwoesting van Dresden in 1757 door Frederik de Grote kwam hij in Londen terecht, waar zijn lot met dat van Johann Christian Bach en dat van de beroemde schilder Thomas Gainsborough verweven werd. De Bach-Abel concerten werden enorme publiekstrekkers in Londen.

In dit programma neemt Ralph het leven van deze grote componist als leidraad om de hoogtijdagen van de viola da gamba opnieuw voor het voetlicht te brengen.

Informatie over de uitvoerende(n)

Ralph Rousseau

Ralph Rousseau wist al op zeer jonge leeftijd dat muziek en wetenschap zijn leven zouden beheersen. Begonnen op piano en (bas-)gitaar, combineerde hij later een conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij cum laude af.Ralph Rousseau.png

Hij was als natuurkundig onderzoeker werkzaam bij bedrijven als Shell en Océ en bij wat nu het NWO-instituut Differ is. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.

Rousseau’s eerste contact met de viola da gamba deed hem onmiddellijk besluiten om over te schakelen op dit zevensnarige instrument. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van de viola da gamba. Zijn opnames van bekende componisten als Marais, Telemann, Abel, Hume en Bach werden internationaal bejubeld. Zijn cd ‘Chansons d’amour’ bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs.

Als solist op de viola da gamba speelde Ralph bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest, het Philharmonia Orchestra en het Krakau Philharmonisch Orkest. Hij werkte daarbij met grootheden als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenzy en Ivan Fisher, maar ook met musici uit andere stijlen zoals Erik Vloeimans, Lenny Kuhr, Han Peekel en Ad Visser. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.

Als zoon van een docent zit ook het onderwijs Rousseau in het bloed. Hij besloot daarom in 2011 zijn Master of Education te gaan halen, een studie die hij een jaar later, opnieuw cum laude, afsloot. Hij werkte enige tijd in het voortgezet onderwijs, werd daar docent van het jaar en accepteerde vervolgens een positie als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet aan intrinsieke motivatie, de diepste drijfveren van leerlingen, studenten, docenten en mensen in het algemeen. Daarnaast is hij door een honderdtal video’s op YouTube onder tienduizenden scholieren een held geworden, omdat hij de natuurkunde op een heldere wijze naar jonge mensen weet te brengen.

Ralph is een gevorderd t’ai chi-beoefenaar, beoefent al 40 jaar dagelijks meditatie, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.