Programma woensdag 7 augustus 2024

Jolanda Zwoferink (Dorpskerk, Oostvoorne), orgel

Het programma is nog niet beschikbaar.

De organiste Jolanda Zwoferink werd in 1969 in het Utrechtse Leersum geboren. Zij studeerde aanvankelijk orgel bij haar vader, de organist Bert Zwoferink. Vervolgens nam zij orgel- en muziektheoretische lessen bij Jan van Gijn in de Grote Kerk te Apeldoorn. Zij zette haar studie voort aan het Rotterdams Conservatorium en het Brabants Conservatorium bij Arie Keijzer, Folkert Grondsma en Bram Beekman. Voor orgel behaalde zij de diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus; daarnaast is zij in het bezit van het diploma Kerkmuziek. Jolanda Zwoferink bekwaamde zich verder middels masterclasses bij Charles de Wolff (Bach en symfonische werken) en Olivier Latry & Hans-Ola Ericsson in de Notre-Dame te Parijs (Messiaen).

Als organiste binnen de Protestantse Kerk in Nederland is Jolanda Zwoferink verbonden aan de Dorpskerk te Oostvoorne (Gideon Thomas Bätz & Johan Caspar Friedrichs, 1771/1807), de Prinsekerk te Rotterdam (Johann Frederik Witte, 1877) en de IJsseldijkkerk te Krimpen aan den IJssel (Jan Proper, 1897). Eveneens is zij werkzaam bij Muziekgebouw Eindhoven (symfonisch Pels & van Leeuwenorgel, 1993) en de Bergkerk te Deventer, waar zij als adviseur betrokken is bij het samenstellen van de orgelconcerten.
Als concerterend organiste is zij actief in binnen- en buitenland; daarnaast is zij werkzaam als pedagoge.

Jolanda Zwoferink is tevens cd-producer en leidt sinds 2003 het label Prestare. Op dit label realiseerde zij drie cd’s met orgelwerken van Johann Sebastian Bach (Silbermann-orgel, Hofkirche Dresden), twee cd’s met werken van Olivier Messiaen, o.a. het Livre du Saint Sacrement, Diptyque en de Messe de la Pentecôte (Stahlhuth-Jann-orgel Saint Martin Dudelange, Luxemburg) en drie cd’s met de orgelsymfonieën van de Nederlandse componist Arie Keijzer (Marcussen-orgel Grote of Sint Laurenskerk Rotterdam, Cavaillé-Coll-orgel La Madeleine Parijs).