Programma zaterdag 7 mei 2005

Jan Hage, orgel

  • Aanvangstijd: 16:00 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma Messiaen-cyclus IV

Op zaterdag 7 mei a.s vindt het vierde concert plaats in de cyclus met integrale orgelwerken van de grote twintigste-eeuwse componist Olivier Messiaen (1908-1992). De serie orgelconcerten, die zich in een toenemende belangstelling en enthousiasme mag verheugen, wordt uitgevoerd door Jan Hage. In aansluiting bij de tijd van het kerkelijk jaar worden de concerten verspreid over een aantal seizoenen uitgevoerd.

Ditmaal staan de werken voor Hemelvaart en Pinksteren op het programma: L'Ascension (1932) en Messe de la Pentecôte (1951). In aanvulling hierop klinkt een werk van de eveneens religieus geïnspireerde organist/componist Charles Tournemire (1870-1939): het officie voor de zondag na Hemelvaart uit L'Orgue Mystique.

Informatie over de uitvoerende(n)

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alledrie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap. Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes', 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel. Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Tevens is hij artistiek adviseur van de Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en organiseert in die hoedanigheid de pauzeconcerten.