Programma woensdag 20 april 2005

BENZ: Sinje Kiel, sopraan en Brechtje Roos, blokfluiten

  • Aanvangstijd: 12:45 uur
  • Locatie: Kloosterkerk

Programma 

Lucente stella Manuscript Rossi XVI
Abraca mi, cor mio Manuscript Rossi VII
Salterello (instrumentale dans)

Francesco Landini (ca 1325-1497)
Occhi dolenti mie
Salterello (instrumentale dans) 

Vaughan Williams (1872-1958)
The Piper Ralph
The Shepherd uit: TEN BLAKE SONGS
Ah! Sun-flower

Abends Harald Genzmer (1909)
Träume uit: KLÄNGE DER NACHT
Nachts
Stille der Nacht 

Antoine Gardane (1509 - 1569)
Douce memoire
La Sirena/ Questa dolce sirena

Jacob van Eyck (1550? - 1622?)
Giovanni Giacomo Gastoldi

Informatie over de uitvoerende(n)

Na een gewaagd en geslaagd experiment van Sinje Kiel en Brechtje Roos is besloten om onder één naam verder te gaan. Sinds mensenheugenis wordt de menselijke stem gezien als het ultieme instrument. Alle andere instrumenten proberen deze zo goed mogelijk te imiteren. Volgens Sylvestro Ganassi (16e eeuw) was de blokfluit het instrument dat de menselijke stem het dichtst wist te benaderen. Twee zangeressen dus eigenlijk.

Sinje Kiel begon haar zangstudie aan het Conservatorium in Zwolle. Zij specialiseerde zich daarna als leerlinge van Marius van Altena en Lenie van den Heuvel in barokzang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag waar zij haar studie (2e fase) afrondde als uitvoerend musicus. Zij heeft masterclasses gevolgd op het gebied van historische uitvoeringspraktijk bij o.a. Emma Kirkby, Stephen Stubbs, René Jacobs en ontving lessen van de Amerikaanse sopraan Jill Feldman (stipendium Stichting Podium kunstwerk). Voor de vertolking van luitliederen won zij met haar duo Sinje Kiel & Elly van Munster in 2002 de 1e prijs en de publieksprijs van het concours "7. Alte Musik Treff" in Berlijn, Duitsland. Zij zong in de halve finale van het "Concours International de Chant Baroque de Chimay". Zij heeft o.l.v. bekende specialisten en op internationale muziekfestivals opgetreden: Ton Koopman (Ambronay Festival, Frankrijk), Nigel North (Innsbrucker Festwochen, Oostenrijk), Erik van Nevel (ensemble Currende) en gezongen in het koor van de Nederlandse Reisopera/ Combattimento Consort Amsterdam. Zij treedt regelmatig op als soliste en heeft haar medewerking verleend aan radio- en Tv-opnames (NCRV, Radio Bremen). Met het operagezelschap Xynix toerde zij drie jaar lang in kindervoorstellingen als hoofdrolspeelster. Sinje Kiel werkt projectmatig als begeleider bij de Klankspeeltuin (muziekcentrum De Ysbreker, Amsterdam).

Brechtje Roos behaalde alle mogelijke diploma's in de richting Oude Muziek en studeerde in Den Haag en Utrecht bij onder meer Jeanette van Wingerden, Heiko ter Schegget, Wilbert Hazelzet en Marion Verbruggen. Zij maakte opnamens voor cd, radio en film. Brechtje is regelmatig te horen op concertlocaties in Nederland (Holland Dance Festival, Festival Historische Instrumenten Dordrecht, Schouwburg Odeon Zwolle, Concertgebouw Amsterdam),Frankrijk en de Verenigde Staten (Ter Borch Festival/ National Gallery Washington en Nederlandse Ambassade Washington). Zij is mede-oprichtster van de ensembles Pétillant, Zimbello, Blaes-tuigh en Benz. Voor Brechtje zijn ook de niet-muzikale aspecten van een concert belangrijk;er wordt altijd aandacht besteed aan de vormgeving van/aan concerten. Naast de blokfluitstudie heeft Brechtje Roos les gehad op de Rietveldacademie Amsterdam en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Den Haag. 'Tijdens concerten hoop ik op mijn eigen manier het publiek te overtuigen van de schoonheid van muziek, uit welke eeuw dan ook!

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.